Καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική συνείδηση μεταξύ των ταξιδιωτών, 3.358 ξενοδοχεία συμμετέχουν στην προσπάθεια υποστήριξης βιώσιμων πρακτικών.
Eιδικότερα, η Expedia Group και o όμιλος Accor, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ενώνουν τις δυνάμεις τους για την περαιτέρω επέκταση της δέσμευσης βιώσιμου τουρισμού της UNESCO, «The Pledge». Σε αυτήν τη στρατηγική τριμερή συμφωνία θα συναντηθούν τα ξενοδοχεία του ομίλου Accor, για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και του βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, η υπόσχεση βιώσιμου τουρισμού της UNESCO προωθεί υπεύθυνες πρακτικές, υποστήριξη των κοινοτήτων και διατήρηση της κληρονομιάς, με απώτερο στόχο την αλλαγή της φύσης και των επιπτώσεων του παγκόσμιου τουρισμού. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, τα μέρη δεσμεύονται να υποστηρίξουν τη μείωση και την εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης, καθώς και την προώθηση της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση «The Pledge» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 με τη σύμπραξη της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης, της UNESCO και της Expedia Group, όπου συμβλήθηκαν περισσότερα από 500 ξενοδοχεία της Accor στην Ταϊλάνδη .
Η επέκταση του The Pledge έρχεται σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση και η ζήτηση των ταξιδιωτών για πρακτικές βιωσιμότητας συνεχίζει να αυξάνεται, με τους Millennials και GenZ να πρωτοστατούν με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι νέοι ταξιδιώτες έως 40 ετών, όταν επιλέγουν ένα ταξίδι, μοιράζονται αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτό, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, η σύμβαση The Pledge επεκτείνεται σε σχεδόν 100 χώρες που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό παγκοσμίως.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει παράσχει 2 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της UNESCO ώστε η σύμβαση να επεκταθεί σε επτά χώρες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καμπότζη, Γεωργία, Ινδονησία, Κένυα, Ναμίμπια και Βιετνάμ. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει το έργο της UNESCO ως προς την ισχυροποίηση του τουρισμού που έχει αποδυναμωθεί από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ενθαρρύνοντας την αειφόρο ανάπτυξη.