Ιδιωτική χρηματοδότηση ανασκαφικής έρευνας σε έκταση εταιρειών στο Νότιο Πήλιο

06-11-23 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ενέκρινε την ιδιωτική χρηματοδότηση σωστικής ανασκαφικής έρευνας σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας των εταιρειών ΚΜ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝ ΑΕ και ΜΠΕΛΑΒΙΣΤΑ ΠΡΟΠΕΡΤΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, στη θέση «Πύργος» Χόρτου, του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η δαπάνη για τις απαιτούμενες εργασίες που αφορούν στην εν λόγω ανασκαφή (πρόσληψη αρχαιολόγου, εργατοτεχνιτών, καθώς και η δαπάνη του μηχανικού εκσκαφέα και του φορτηγού που θα απαιτηθούν για την αποκομιδή των μπάζων της ανασκαφής), θα καλυφθεί στο σύνολό της από τον κύριο του έργου. Η ανασκαφική έρευνα θα διενεργηθεί υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση αρχαιολόγου της ΕΦΑ Μαγνησίας. Οι ιδιοκτήτες δεν θα διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων της ανασκαφικής έρευνας από το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και στην περίπτωση που τα δεδομένα της ανασκαφής στοιχειοθετούν την απαλλοτρίωση του ακινήτου.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα απαιτήσουν κανένα από τα πιθανά ευρήματα που θα φέρει στο φως η ανασκαφική έρευνα. Η ασφάλεια και υγιεινή τόσο του εργοταξίου όσο και των εργαζομένων σε αυτό είναι στην αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του αρμόδιου μηχανικού του έργου. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας και πριν την ολοκλήρωσή της, οι ιδιοκτήτες δηλώσουν αδυναμία χρηματοδότησης της ανασκαφής, υποχρεούνται για λόγους προστασίας των αρχαίων καθώς και για την ασφάλεια των πολιτών να προβούν σε προσωρινή κατάχωση των ανασκαφικών σκαμμάτων και των αποκαλυφθέντων αρχαίων με γεωύφασμα και αδρανή υλικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας έως την επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αποφανθεί σχετικά με τη δυνατότητα οικοδόμησης στο οικόπεδο, μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, τη σχεδιαστική αποτύπωση των αρχαίων, τη φωτογραφική τεκμηρίωσή τους και την αξιολόγηση των ευρημάτων. Αναλόγως με τα αποτελέσματα της ανασκαφής ενδέχεται να τροποποιηθεί η οικοδομική μελέτη, προκειμένου να διατηρηθούν τα αρχαία ορατά στο σύνολό τους ή τμηματικά, στο υπό ανέγερση κτίριο, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου Συλλογικού Οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα