Airbnb | 'Ερευνα: Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στην παροχή φιλοξενίας καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής

12-10-22 | AIRBNB

Οσο το κόστος της ζωής αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που μόλις δημοσίευσε η Airbnb.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της πλατφόρμας δείχνουν ότι οι οικοδεσπότες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που υποδέχτηκαν τον πρώτο τους επισκέπτη το α’ εξάμηνο του 2022, έχουν ήδη κερδίσει περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ. Καθώς οι επισκέπτες αναζητούν οικονομικά προσιτές ταξιδιωτικές επιλογές σε όλη την Ευρώπη, οι οικοδεσπότες δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για να δημιουργήσουν εισόδημα από το σπίτι τους: Το 50% των νέων καταχωρήσεων της ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2022 έλαβε κράτηση εντός μόλις 2 ημερών από την ενεργοποίηση στην πλατφόρμα και τα 3 /4  έλαβαν κράτηση εντός 8 ημερών από την ανάρτηση του καταλύματός τους.

Πάνω από το 40% των οικοδεσποτών της ΕΕ δηλώνουν ότι μοιράζονται τα σπίτια τους για να αντέξουν οικονομικά τα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης, με τον τυπικό οικοδεσπότη της ΕΕ να κερδίζει κάτι παραπάνω από 3.000 ευρώ το 2021, αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2019 και ισοδύναμη με πρόσθετη αμοιβή δύο μηνών το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό.

Οι οικοδεσπότες της ΕΕ έχουν υποδεχτεί περισσότερους επισκέπτες μέσω Airbnb από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο και έχουν κερδίσει συνολικά περισσότερα από 43 δις. ευρώ ενοικιάζοντας τα σπίτια τους. ‘Όπως αναφέρει η πλατφόρμα, η συντριπτική πλειονότητα των οικοδεσποτών της ΕΕ έχει μόνο μία καταχώριση και πολλοί βρίσκονται εκτός αστικών κέντρων, γεγονός που βοηθά στη διάδοση των τουριστικών πλεονεκτημάτων στις τοπικές οικογένειες και κοινότητες.

Βάσει της ευρωπαϊκής έρευνας, σχεδόν 1 στους 5 οικοδεσπότες ανέφερε ότι αυτός ή κάποιος στο σπίτι του εργάζεται είτε στην εκπαίδευση, είτε στην υγειονομική περίθαλψη. Περισσότερο από το 50% που ανέφερε προαιρετικά το φύλο του είναι γυναίκες, πάνω από το 50% εργάζεται με πλήρη ή μερική απασχόληση, ενώ  πάνω από το 1 /4  είναι συνταξιούχοι.

Σχετικά, η κα Georgina Browes, Επικεφαλής Πολιτικής ΕΕ στην Airbnb, επεσήμανε  ότι η φιλοξενία είναι μια οικονομική σωτηρία για πολλούς Ευρωπαίους που τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης, ωστόσο πολλοί τοπικοί κανόνες αποκλείουν τους ανθρώπους από αυτή την ευκαιρία.

Παράλληλα, η κα Browes ελπίζει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη πρωτοβουλία STR για να δοθεί σε περισσότερους πολίτες της ΕΕ η επιλογή να μοιράζονται τα σπίτια τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, δίνοντας παράλληλα στις κυβερνήσεις τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιορίσουν τους κερδοσκόπους και τον υπερτουρισμό.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για νέους εναρμονισμένους κανόνες σε όλη την ΕΕ.

Η διαβούλευση για την πρωτοβουλία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης της ΕΕ έλαβε περισσότερες από 5.500 απαντήσεις, το 80% των οποίων προέρχονταν από πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων οικοδεσπότων βραχυχρόνιας μίσθωσης που αγωνίζονται με δυσανάλογους τοπικούς κανόνες.

Τέλος, οι προτάσεις της Airbnb εκτίθενται στο Σχέδιο Δράσης Φιλοξενίας της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε η Airbnb τον Δεκέμβριο ως απάντηση στη διαβούλευση με την ΕΕ.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Νέος Γενικός Διευθυντής στη City Contact από 1η Ιανουαρίου 2025
Τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσιάζουν τους Σέρβους
Η Χαλκιδική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ιταλών
10 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις παγωμένες επί 18 μήνες στο Enterprise Greece
Κ.Χατζηδάκης | Ιδρύονται Holding εταιρειών για την πιο γρήγορη αξιοποίηση έως και 1.000 ακινήτων του Δημοσίου
Οι πτήσεις της Ryanair διαθέσιμες από τις πλατφόρμες του ομίλου Etraveli
FedHATTA: Άμεση ανάγκη για μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ
HolidayCheck: Φθηνότερα τα πακέτα για Ρόδο και Κω τον Οκτώβριο & Νοέμβριο από την περίοδο αιχμής των προκρατήσεων
Ελληνικός Τουρισμός 2024 | Μειωμένες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Αύγουστο
Τουρισμός | Οι Βρετανοί πληρώνουν με μετρητά στις διακοπές τους- Ιδού οι ...ιδανικοί πελάτες για Έλληνες επαγγελματίες