Πως να επιλέξετε εξοπλισμό μαζικής εστίασης για ένα εστιατόριο

13-12-19 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όταν ένας επιχειρηματίας ανοίγει ένα νέο εστιατόριο και θέλει να επιλέξει τις σωστές συσκευές μαζικής εστίασης  για να εξοπλίσει την κουζίνα του, μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα: 

Αρχικά, μαζί με τον μάγειρα που έχει προσλάβει, διαμορφώνει το μενού των πιάτων που θα προσφέρει το εστιατόριο. Κατόπιν, έχοντας έτοιμο το μενού και μία κάτοψη του εστιατορίου, επισκέπτεται μια εταιρία που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πώληση εξοπλισμού μαζικής εστίασης, ώστε να σχεδιάσουν την κάτοψη της κουζίνας. 

Θα πρέπει ο επιχειρηματίας εξ αρχής να έχει ορίσει κάποιον προϋπολογισμό για το κόστος κατασκευής του χώρου της κουζίνας, ώστε ο σχεδιαστής να προσαρμόσει την πρότασή του σύμφωνα με αυτόν. Για παράδειγμα, ένας φούρνος ηλεκτρικός 10 λαμαρίνων GN 1/1 μπορεί να κοστίσει από 2500 έως 15000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες που επιθυμεί ο πελάτης να έχει αλλά και την τεχνολογία που θα επιλέξει. 

Γενικότερα, ο εξοπλισμός μιας ξενοδοχειακής μονάδας ή ενός εστιατορίου έχει πολλές διαφορετικές ποιότητες κατασκευής όσον αφορά το υλικά (πχ ανοξείδωτο ή αλουμινίου). Επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές στα χειριστήρια λειτουργίας τους (μηχανικά ή ηλεκτρονικά ή αφής), καθώς και στην δυνατότητα παρακολούθησης των συσκευών απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου.  

Εάν ο προϋπολογισμός του πελάτη είναι χαμηλότερος από το πραγματικό κόστος τότε ο chef μπορεί να αξιολογήσει την κάθε συσκευή ανα σπουδαιότητα ώστε κάποιες να αγοραστούν σε μελλοντικό χρόνο. Μπορεί, δηλαδή, να επιλέξει έναν καλής ποιότητας φούρνο και αντί για δύο πλυντήρια πιάτων & ποτηριών να αγοράσει ένα για την έναρξη του εστιατορίου, ή αντί για τρεις συσκευές sous vide, που ενδεχομένως χρειάζεται, να προμηθευτεί μόνο μία, ώστε να τηρήσει τον προϋπολογισμό που έχει ορίσει.  

Κατά κανόνα, όσο μικρότερη σε εμβαδό είναι μια κουζίνα τόσο πιο δύσκολος είναι ο σχεδιασμός της και χρειάζεται λιγότερες αλλά και πιο εξελιγμένες συσκευές εξοπλισμού μαζικής εστίασης, ώστε η κάθε μια να χρησιμοποιείται για παραπάνω από μια λειτουργίες. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θα επιλεχτούν εξελιγμένες συσκευές μαζικής εστίασης, θα είναι πιο ασφαλές να λειτουργούν και να πωλούνται κάποια χρόνια, ώστε να υπάρχει ιστορικό πωλήσεων. Είναι γνωστό πως κάποιες φορές τα νέα μοντέλα παρουσιάζουν κάποια προβλήματα που ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν έχουν την εμπειρία να λύσουν. 

Τέλος, για τις συσκευές που θα επιλέξει ο πελάτης, θα πρέπει να διασφαλισθεί από τον προμηθευτή πως έχει την τεχνογνωσία της εγκατάστασης αλλά και της τεχνικής υποστήριξης τους. Επίσης, να διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρακαταθήκη ανταλλακτικών για την υποστήριξη των συσκευών αυτών. 

Η επιλογή συσκευών για μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα εστιατόριο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για ένα νέο επιχειρηματία, ώστε να μην έχει καθημερινά προβλήματα στην μελλοντική λειτουργία του καταστήματος του. 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο