Ενδιαφέρουσες μορφές γαστρονομικού τουρισμού αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο περιοχών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στις πρώτες πρωταγωνιστεί η Κρήτη, που εδώ και είκοσι περίπου χρόνια επιχειρεί με βάση την κρητική διατροφή και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, να αποτελέσει έναν μεγάλης εμβέλειας γαστρονομικό προορισμό. Ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος.
Μέχρι μιά περίοδο οι δράσεις αυτές προωθούντο από αναπτυξιακές εταιρείες που αξιοποιούσαν Κοινοτικούς Πόρους, αφορούσαν κυρίως φεστιβάλ γαστρονομίας. Στην πορεία οι γιορτές απλώθηκαν κυρίως σ’ όλην την Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Βοηθούντος του καιρού, της εποχικότητας και του τουριστικού ρεύματος, οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής, αλλά και μια ευκαιρία να ξεσκάσει ο κόσμος. Σπάνια όμως οι γιορτές ήταν το αποκορύφωμα μιας συντονισμένης και στοχευμένης προσπάθειας προκειμένου να αναπτυχθεί ο τοπικός γαστρονομικός τουρισμός!
Διαβάστε τη συνέχεια στο greekgastronomyguide.gr