Γερμανικός Τύπος | Γαστρονομικοί πειρασμοί στα Χανιά και στα Σκόπια....

05-08-24 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη και οι ταξιδιωτικές σελίδες της κυριακάτικης Welt ανακαλύπτουν τα Χανιά ως γαστρονομικό προορισμό. Όπως γράφει η απεσταλμένη της εφημερίδας «μία νέα γενιά μαγείρων ερμηνεύει με σύγχρονο τρόπο την παραδοσιακή, βαριά κουζίνα με αποτέλεσμα η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης να γίνεται προορισμός των 'γκουρμέ'».

Ως παράδειγμα αναφέρεται εστιατόριο στο λιμάνι της πόλης όπου «η μία νοστιμιά διαδέχεται την άλλη. Στην αρχή η ταραμοσαλάτα, που είναι κατά βάση ένα παραδοσιακό ντιπ, αλλά σε μία πιο εξευγενισμένη εκδοχή με κέφαλο και αβοκάντο. Ως κυρίως πιάτο σερβίρεται σπανακόπιτα με τοπική μυζήθρα, αναβαθμισμένη με λίγα ημι-ώριμα σταφύλια από τη συγκομιδή του 2019. Για επιδόρπιο ο κατάλογος προβλέπει crack pie, εξαίσια επινόηση μίας φουρνάρισσας από τη Νέα Υόρκη, εδώ όμως σε πιο εξελιγμένη μορφή και εμπλουτισμένη με σουμάκι, ένα παραδοσιακό βότανο της Μεσογείου».

Στην πολιτική διάσταση του επιδόρπιου εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην ιστοσελίδα της, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη Βόρεια Μακεδονία τον Νοέμβριο του 2022. Όπως επισημαίνει, «ο πρόεδρος της Γερμανίας κάποτε είχε φάει μπακλαβά στα Σκόπια. Αν και δεν πρόκειται για γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, έχει προκαλέσει εντύπωση- ενδεχομένως και στον πρόεδρο, σίγουρα πάντως στα Σκόπια. Το διαπιστώνει κανείς περιδιαβαίνοντας μέσα στον Ιούλιο την παλαιά αγορά αυτής της απίστευτης πόλης που θεωρείται πρωτεύουσα του παγκόσμιου κιτς, δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου είχε ανακατασκευαστεί ως κακέκτυπο αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων, σαν την αρχαία Ρώμη στην Ντίσνεϋλαντ. Ωστόσο η παλαιά αγορά είναι πράγματι παλαιά, εδώ γίνονταν συναλλαγές ήδη από τον 12ο αιώνα».

Κάπου εκεί λοιπόν βρίσκεται το παραδοσιακό καφέ Tako Mako. Ο ιδιοκτήτης του δεν εμφανίζεται, πιο εξωστρεφής φαίνεται όμως ο αδερφός του, που έχει κοσμηματοπωλείο απέναντι από το καφέ. «Πιάνει κουβέντα με Γερμανούς τουρίστες, όχι για να τους πουλήσει ευγενή μέταλλα, αλλά για να διηγηθεί, γεμάτος υπερηφάνεια, την ιστορία με τον Σταϊνμάιερ. Ότι έχει έρθει εδώ, στο μαγαζί του αδερφού του. Θέλετε αποδείξεις; Ευχαρίστως. Βγάζει το κινητό του και δείχνει φωτογραφίες: ο Σταϊνμάιερ στον δρόμο μπροστά από το Tako Mako, ο Σταϊνμάιερ μέσα, στο τραπέζι. Και πράγματι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στις 30 Νοεμβρίου 2022 ο Σταϊνμάιερ είχε έρθει στο συγκεκριμένο καφέ μαζί με τον τότε ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία. Ήπιαν τσάι και δοκίμασαν μπακλαβά».

διαβάστε ακόμα

Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία - Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν σε Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη
Τουρισμός | Παρουσίαση της Ημαθίας στην Αθήνα
Λιμάνι Ηρακλείου | Το 67% στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed και Μινωικών Γραμμών - το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα
Αφαίρεση της “Γαλάζιας Σημαίας” από έξι ακτές της Ρόδου
Στην Αθήνα το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ρομποτικής στον κόσμο, FIRST Global Challenge
FedHATTA: Έλληνας ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος Τουρισμού στην ΕΕ - Σημαντική εξέλιξη για το ρόλο της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό τουρισμό
Η θέση της ΕΞΑΑΑ για τις αυξήσεις στα τέλη ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και παρεπιδημούντων
Πολυτελής τουρισμός: Μεγάλη στροφή των Αμερικανών στις "Coolcations" – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στις 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Τουρισμού - Φιλοξενίας
Master class για τα κρασιά της Αττικής στο Παρίσι