Εξακολουθεί να ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση στα ξενοδοχεία, με τον δείκτη που μετρά την ανάκαμψη να αγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022.
Ειδικότερα, μεταξύ των ξενοδοχείων που αναφέρουν τα αποτελέσματα τριμήνου από το 2019 έως σήμερα, διαπιστώνεται ότι ζήτηση για τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 6% χαμηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Έρευνα της STRΗ δείχνει ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο 5ος συνεχόμενος μήνας όπου η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης βρίσκεται σε σχετικά σταθερό σημείο, ήτοι λίγο περισσότερο από το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σημάδι, ιδιαίτερα εάν θυμηθεί κανείς ότι για το μεγαλύτερο κομμάτι της εποχής του κορωνοϊού, η εγχώρια αναψυχή ή και η εγχώρια ζήτηση ήταν οι κύριοι μοχλοί της απόδοσης των ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο.
Η συγκράτηση του ρυθμού ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι πιθανότατα υπήρξε επαναφορά του μείγματος ζήτησης, καθώς η ζήτηση αναψυχής άνω του μέσου όρου κατευθύνεται προς τα κανονικά επίπεδα, ενώ από την πλευρά τους, τα εταιρικά ταξίδια συμβάλλουν στην εν λόγω αύξηση.
Σε γενικές γραμμές, στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι ξενοδοχειακές λειτουργίες έχουν επανέλθει, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει σημαντικά, αν όχι πλήρως, τους περιορισμούς των διεθνών εισερχόμενων ταξιδιών, οδηγώντας σε αυξημένη διεθνή ζήτηση.
Η μετατόπιση του μείγματος ζήτησης υποδηλώνει βιωσιμότητα για τον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς η εξάρτηση από το πλήρες συμπλήρωμα των παραγόντων ζήτησης θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να διατηρήσουν τη ζήτηση σε όλες τις εποχικές αλλαγές της, την πολιτική αστάθεια και τις οικονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν τις διάφορες περιοχές του κόσμου.
Ενώ η ζήτηση οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός (ADR) όχι μόνο έφτασε αλλά ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, έχοντας μάλιστα μεγάλο περιθώριο. Ενώ μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται σε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό περιβάλλον, η πραγματική ADR ή ADR χωρίς τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, παραμένει σταθερά σε περισσότερο από το 90% των προ πανδημίας επιπέδων.
Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης είχε μεγαλύτερη επιρροή στην ώθηση της πραγματικής ADR, η οποία κάθε μήνα κατέγραφε νέα ύψη. Η αύξηση της ζήτησης, περισσότερο από τα επίπεδα απόλυτης ζήτησης, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της ADR 4 έως 6 μήνες αργότερα.
Φυσικά, ενώ ορισμένες τάσεις αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι πάντα η ίδια όταν εξετάζονται τα επίπεδα της κάθε χώρας, της αγοράς και των υπο-αγορών. Για παράδειγμα, η Ευρώπη και η Αμερική αντιμετωπίζουν πληθωρισμό-ρεκόρ. Η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε ισχυρή θέση από οικονομικής άποψης, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να ηγείται της ζήτησης αντιμετωπίζοντας την υψηλή αύξηση της προσφοράς, ενώ ορισμένες από τις αγορές της κύριας πηγής επηρεάζονται από οικονομικές ανησυχίες. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μόλις πρόσφατα άνοιξε αρκετούς σημαντικούς προορισμούς, όπως την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη, ενώ η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά προέλευσης της περιοχής, παραμένει περιορισμένη από τις πολιτικές «μηδενικού κορωνοϊού».
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενθαρρυντικές τάσεις, η ανάκτηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σε πραγματικούς όρους θα συνεχίσει να λειτουργεί άνισα και να παραμένει άπιαστη για ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με την περιοχή.