Ξεκίνησε και επίσημα πλέον η σεζόν ανταλλαγής μπισκότων και γλυκών. Γι’ αυτό και ο Laurent Hollaender, σεφ στο Hilton McLean Tysons Corner προτείνει ένα πλούσιο, βουτυρένιο και εύκολο ζαχαρένιο μπισκότο που δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει, ότι και να κάνει ο επίδοξος ζαχαροπλάστης του σπιτιού.
Ο σεφ επισημαίνει ότι τα μπισκότα ζάχαρης μπορούν να σχηματιστούν με το χέρι, να διαμορφωθούν σε ξύλινο καλούπι ή να τυλιχτούν και να κοπούν σε σχήματα. Μπορούν να αρωματιστούν με διάφορα μπαχαρικά και ξύσμα εσπεριδοειδών, να διακοσμηθούν με ζάχαρη, ζαχαρόπαστα, γλάσο ή διάφορα χρωματιστά πασπαλίσματα. Με την ίδια βασική συνταγή, μπορεί κανείς να δημιουργήσει πολλά διαφορετικά μπισκότα.
Είτε επιλεγεί το φρέσκο ξύσμα λεμονιού, είτε μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, η κανέλα και το γαρύφαλλο, που αναδύουν τη ζεστασιά της εποχής, ο σεφ Hollaender έχει δύο κανόνες: Πρώτον, το καλό φαγητό ξεκινά με καλά υλικά και δεύτερον:Βούτυρο, βούτυρο και περισσότερο βούτυρο, όλα έχουν καλύτερη γεύση με βούτυρο.
Ευτυχώς, αυτή η συνταγή επιτρέπει και τα δύο — συνδυάζοντας εκχύλισμα βανίλιας υψηλής ποιότητας και βούτυρο καλής ποιότητας, ενώ σύμφωνα με τον σεφ, το φαγητό φέρνει αγάπη, ειρήνη και συμπόνια, αλλά τα μπισκότα όντως κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Γιορτινά μπισκότα ζάχαρης
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά (εξαιρουμένου του χρόνου ψύξης) για 30 μπισκότα
Υλικά για τα μπισκότα
1 κιλό ανάλατο βούτυρο, κατά προτίμηση γαλλικό ή ιρλανδικό
14 ουγγιές κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας καλής ποιότητας
2 αυγά
20 ουγγιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Συστατικά γλάσου
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
4 κουταλάκια του γλυκού πλήρες γάλα
4 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού ελαφρύ
Σημείωση: Για γεύση, μπορείτε να προσθέσετε εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου κατά βούληση.
Προετοιμασία μπισκότων
Προθερμαίνουμε τον φούρνου στους 180 C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάμε σε εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, μέχρι το καθένα να έχει ενσωματωθεί πλήρως.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι. Όταν είναι έτοιμη, η ζύμη των μπισκότων πρέπει να απομακρυνθεί από το μίξερ.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Τοποθετούμε ένα ακόμη φύλλο λαδόκολλας πάνω από τη ζύμη. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγουμε σε πάχος ¼ ίντσας.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν κρυώσει, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και στη συνέχεια από τη λαδόκολλα.
Με ένα κουπάτ, σχηματίζουμε τα μπισκότα, βουτώντας τον κόφτη στο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλήσουν.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί. Ψήνουμε τα μπισκότα για 8 έως 12 λεπτά.
Μόλις ροδίσουν, βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Προετοιμασία γλάσου
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το πλήρες γάλα και το ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα, απλά βυθίζουμε το κρύο μπισκότο στο μπολ με το γλάσο και το αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει.
Σημείωση: Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε επιπλέον άρωμα ή χρώματα.