Accessibility Pass: και όμως, υπάρχει μια κατηγορία τουρισμού που μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των ξενοδοχείων κατά 35%

02-10-14 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τη στιγμή που όλοι αναζητούν νέες αγορές και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό, υπάρχει μια «έτοιμη» αγορά, που μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων κατά 35%. Πρόκειται για τα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας και τα οποία, μαζί με τους συγγενείς και τους συνοδούς, παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2,2 δισ. άτομα.

Στοχεύοντας σε αυτήν την τεράστια αγορά, η ελληνική εταιρία Peoplecert, η οποία δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στον τομέα των πιστοποιήσεων, διαμόρφωσε το πρώτο διεθνές σήμα πιστοποίησης ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών για προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ACCESSIBILITY PASS®.

Οπως είπε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Peoplecert Α. Βύρων Νικολαϊδης, το ACCESSIBILITY PASS® έλαβε υπόψη του 6 διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα και 20 διεθνείς οδηγίες και με βάση αυτά κατάρτισε 660 κριτήρια για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων.

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα 19 ξενοδοχεία. Το κόστος πιστοποίησης ενός ξενοδοχείου 250 κλινών και του προσωπικού που θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί ανέρχεται σε 5. 000 ευρώ το χρόνο.  Η διαδικασία πιστοποίησης των εγκαταστάσεων είναι ετήσια, ενώ για το προσωπικό η πιστοποίηση ισχύει μια 5ετία.

Σκοπός είναι το ACCESSIBILITY PASS® να εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα πιστοποιήσεων, μια που μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι σχετικό διεθνώς.

Δεδομένου ότι η γενική ζήτηση για προσβασιμότητα στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 127 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμό που αντιπροσωπεύει το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα του ισότιμου και προσβάσιμου τουρισμού βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα τα τελευταία έτη.

Με την Οδηγία ΕΕ95/57/ΕC του 2011, η ΕΕ απαιτεί τα κράτη-μέλη να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία προσβασιμότητας στα στατιστικά στοιχεία τουριστικών καταλυμάτων, ενώ η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου εργάζεται πάνω στη σύνταξη μιας “Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας” (“European Disability Act – EEA”), που αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή μιας ελάχιστης προσβασιμότητας στα τουριστικά καταλύματα πάνω από έναν ορισμένο αριθμό κρεβατιών, ως προϋπόθεση για τη λήψη οποιαδήποτε μορφής κοινοτικής ή κρατικής επιδότησης.

Ως εκ τούτου, είναι θέμα κάποιων χρόνων το ζήτημα της προσβασιμότητας στα ξενοδοχεία να λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η προσβασιμότητα θα απέφερε 142 δις. ευρώ το χρόνο στον τουρισμό της ΕΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσίευεσε το tornosnews, εάν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ'έτος, αποφέροτας επιπλέον 142 δισ.ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εν ολίγοις, δηλαδή, ενώ όλοι αναζητούν νέες αγορές, ελάχιστοι επαγγελματίες του χώρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει έτοιμη πελατεία, η οποία το μόνο που ζητάει είναι να μπορεί να φτάσει εύκολα στον προορισμό και να κινείται άνετα στο ξενοδοχείο και στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ταξιδιώτες στο εσωτερικό της ΕΕ που χρειάζονται ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας ή ηλικίας, πραγματοποίησαν 783 εκατομμύρια ταξίδια εντός της περιοχής το 2012, συμβάλλοντας με 394 δισεκατομμύρια ευρώ και 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε επτά βασικές συστάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1. Η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να αποτελέσει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε ένα προορισμό

2. Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να βελτιώσει τις προσπάθειες συντονισμού της, κυρίως μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και επαγγελματικών δικτύων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο.

3. Όλα τα μέλη του προσωπικού του παρόχου υπηρεσιών πρέπει να αποκτήσουν μια στέρεη βάση γνώσεων σχετικά με την προσβασιμότητα μέσω τακτικής εκπαίδευσης.

"Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο καθηγητής Graham Miller από το Πανεπιστήμιο του Surrey, προσθέτοντας:"Η ανησυχία των πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εντοπίζονται στο αν θα αποσβέσουν το κόστος προσαρμογής για τις ειδικές ανάγκες πρόσβασης. Η έρευνα δείχνει ότι το κόστος αυτό όχι μόνο θα ανακτηθεί, αλλά και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση απαιτείται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, ακόμη και μικρές αλλαγές ενδιάμεσα, θα αποφέρουν τεράστια οφέλη."Ο Antonella Correra, υπεύθυνος πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, σχολίασε: "Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τον Προσβάσιμο Τουρισμό που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Η παράλληλη ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων, τα πρότυπα συμπεριφοράς και η οικονομική συμβολή καταδεικνύουν σαφέστατα ότι η προσβασιμότητα είναι το νέο σύνορο για τον τουριστικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προσβάσιμος τουρισμός είναι μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Η έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι η πρόσβαση των τουριστικών υπηρεσιών και οι καλύτερες υπηρεσίες θα αυξήσουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών και θα δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις ".

Η μελέτη αξιολόγησε τις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, και την ποιότητά τους για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε τουρίστες ηλικίας μεταξύ 15 και 64, καθώς και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδού, ένα πεδίο δόξας λαμπρό και για τον ελληνικό τουρισμό και, ειδικά, για τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στη "σκιά" των καθιερωμένων προορισμών. Μέρος των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε τέτοιου είδους υποδομές στις περιοχές και στα ξενοδοχεία και να αναδειχθούν τα νέα αστέρια του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια...

 

διαβάστε ακόμα

4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"
ΠΑΣΟΚ | Ερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Στο 90% η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών των παραλιών σε όλη τη χώρα
Όμιλος Lufthansa | Προσαύξηση έως 72 ευρώ στο περιβαλλοντικό τέλος
Ξεκινούν οι πτήσεις της πρώτης εταιρίας στην Ελλάδα για μεταφορές στα νησιά με ελικόπτερο
Airbnb | +18% οι κρατήσεις για Ελλάδα το 4μηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου
Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό την τουριστική χρήση του στη Θάσο
Ζαγόρι | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα Σκαμνελίου
Αίγυπτος: Χάραξη στρατηγικής για 50 εκατ. τουρίστες ετησίως