Πτώση της τάξης του 45,7% κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου κατά την περίοδο από 22/07 – 21/08, εξαιτίας της πυρκαγιάς και των επιπτώσεων που άφησε στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 25 ξενοδοχείων (εξαιρουμένων των τριών που δεν θα επαναλειτουργήσουν φέτος), που διενήργησε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου,
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Μανώλης Μαρκόπουλος στη συνάντηση εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με μοναδικό θέμα συζήτησης τις «Δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές»:
Ο κ.Μαρκόπουλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη με τη μορφή επιστρεπτέας ή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Εύβοιας (ΦΕΚ Β’5712/2021), καθώς η ζημιά κλονίζει την ομαλή λειτουργία τους.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ.Μαρκόπουλου:
Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ,
Καλώς ήρθατε για μία ακόμη φορά στο Νησί μας! Σε ένα τόπο που είναι τόσο συνυφασμένος όσο κανένας άλλος με τον Ελληνικό Τουρισμό εδώ και 70 πλέον χρόνια. Σε μια κοινωνία που το βράδυ της 22ας Ιουλίου αλλά και την επόμενη κρίσιμη μέρα, απέδειξε περίτρανα, ότι η φιλοξενία είναι τόσο έντονα τυπωμένη στο DNA της. Αγκαλιάσαμε όλοι τους επισκέπτες μας που επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό που καταφέραμε η κρίση να γίνει ευκαιρία για διαφήμιση του Τουρισμού μας, διότι το κίνητρο ήταν πηγαίο, αγνό, ανιδιοτελές.
Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την δική σας καθοδήγηση, την συμβολή των Υπουργών που ήταν εδώ από την πρώτη ώρα αλλά και την μέριμνα του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου μας, επέτρεψε πέρα από την διαφύλαξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής να έχουμε αποσοβήσει και τον οικονομικό όλεθρο για την τοπική κοινωνία, αν χανόταν η σαιζόν που διανύουμε.
Για το πολύ μεγάλο τμήμα του Νησιού αυτό επετεύχθη όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία των αφίξεων τις τελευταίες 40 ημέρες. Όμως επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω και κάποια στοιχεία για το τμήμα που επλήγει στο Νότιοανατολικό κομμάτι του Νησιού μας, το οποίο και συγκεντρώνει περίπου το 1/5 των κλινών του συνόλου.
Εξετάζοντας λοιπόν την περίοδο 22/07 – 21/08 η οποία σε μία κανονική σαιζόν ενώ είναι μόνο 31 ημέρες από τις 200 της σαιζόν αποδίδει κατά προσέγγιση το 25% του ετήσιου τζίρου τους. Σε αντιπροσωπευτικό λοιπόν δείγμα 25 Ξενοδοχείων (εξαιρουμένων των 3ων που δεν θα επαναλειτουργήσουν φέτος) η πτώση την φετινή περίοδο στον κύκλο εργασιών τους για αυτή την περίοδο αγγίζει το 45,7% σε σχέση με πέρσι. Αν λάβουμε υπόψιν ότι λόγω πληθωρισμού οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 10% από την μία χρονιά στην άλλη και με δεδομένο ότι τα κόστη ενός Ξενοδοχείου δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά με μικρή η μεγάλη πληρότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η επίπτωση στον EBITDA τους θα είναι τέτοια, που κλονίζει την ομαλή λειτουργία τους, αν συνυπολογίσουμε και τα βάρη που δημιουργήθηκαν λόγω του 2020.
Με κάθε σεβασμό, αλλά μέτρα όπως ο κοινωνικός Τουρισμός και η επιμήκυνση, μπορεί αναμφίβολα να βοηθούν ευρύτερα το Νησί, αλλά είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του Ξενοδοχειακού προϊόντος στην συγκεκριμένη περιοχή που η άμεση οικονομική στήριξη με τη μορφή επιστρεπτέας ή μή επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Εύβοιας (ΦΕΚ Β’5712/2021), κρίνεται ως εξαιρετικά αναγκαία.
Κε Πρωθυπουργέ,
Οι Ξενοδόχοι της Ρόδου, όπως αποδείξαμε εμπράκτως και με την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Μάρτιο του 2020 αλλά και με αυτήν τον Αύγουστο του 2022, είμαστε άνθρωποι που μοχθούμε για το Νησί μας, την κοινωνία του, και την Χώρα μας ! Ας δώσουμε την ευκαιρία στους πληγέντες Συναδέλφους μας να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία.