Τα ξενοδοχεία στην Κρήτη αναζητούν να προσλάβουν από διευθυντές μέχρι λαντζέρηδες για τη νέα σεζόν και δεν βρίσκουν.
To «κυνήγι» για να την αναζήτηση προσωπικού μπορεί να άρχισε, ωστόσο στην αγορά υπάρχει μεγάλη έλλειψη από καταρτισμένα στελέχη και γενικά από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στον κλάδο.
«Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω από την σύμβαση εργασίας», επεσήμανε μιλώντας στην ηρακλειώτικη εφημερίδα Πατρίς ο Δημήτρης Κουμπαράκης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Η σεζόν φέτος άρχισε με περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλα τα πόστα και υπάρχουν φόβοι ότι η εικόνα θα είναι ακόμη χειρότερη το 2024.
«Τα κενά αφορούν από διευθυντές ξενοδοχείων μέχρι λαντζέρηδες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμπαράκης επισημαίνοντας ότι η έλλειψη κρατικών σχολών υψηλού επιπέδου έχουν δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο.
Εξήγησε ότι οι 2 σχολές στον Άγιο Νικόλαο και στην Ρόδο έχουν απαξιωθεί, δεν θεωρούνται πανεπιστημιακές, δεν επιτρέπουν στους απόφοιτους να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακό, δεν τους δίνουν ούτε πάσο.
Όσο για την Σχολή του Κοκκίνη, παραμένει κλειστή λόγω καταστροφών μετά από σεισμό και όσοι φοιτούν κάνουν μαθήματα σε αίθουσες του ΕΛΜΕΠΑ και αλλού, χωρίς σωστή οργάνωση.
«Στο παρελθόν από αυτή την σχολή έβγαιναν κάθε χρόνο 250-300 απόφοιτοι με σωστή κατάρτιση στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης» είπε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι στις μέρες μας όσοι θέλουν να σπουδάσουν καταλήγουν σε ιδιωτικά ΙΕΚ.
«Αυτό που συμβαίνει στην εκπαίδευση είναι ανεπίτρεπτο και έχει υποχρέωση το κράτος να κάνει κάτι για αυτό» τόνισε.