Η RIU Hotels έγινε η πρώτη αλυσίδα με πιστοποίηση κατά της σπατάλης τροφίμων

05-02-24 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η RIU Hotels & Resorts είναι η πρώτη ξενοδοχειακή αλυσίδα, που έλαβε πιστοποίηση "Zero Food Waste", η οποία εγγυάται ότι δεν υπάρχει σπατάλη τροφίμων στα ξενοδοχεία της.

Η πιστοποίηση δόθηκε από την AENOR, που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, έχοντας παρουσία στην Ισπανία και συνολικά σε 87 χώρες. Είναι ο κορυφαίος φορέας οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ισπανία, με περισσότερους από 85.000 χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο να έχουν λάβει ένα από τα πιστοποιητικά της AENOR σε τομείς όπως η Διαχείριση Ποιότητας, η Αειφορία, η Επαλήθευση Μη Οικονομικών Πληροφοριών, η Ευημερία των Ζώων, η Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια, η Ψηφιοποίηση, και άλλα.

Τα τρία πρώτα ξενοδοχεία, που έλαβαν την πιστοποίηση "Zero Food Waste", ήταν τα Riu Concordia (φωτογραφία), Riu Festival και Riu San Francisco στην Playa de Palma.

Μετά από μια αυστηρή διαδικασία διαχείρισης και επαλήθευσης, τα τρία ξενοδοχεία έλαβαν την πιστοποίησή τους, που εγγυάται ότι δεν υπάρχει σπατάλη τροφίμων που θα μπορούσε να αποφευχθεί στα ξενοδοχεία.

Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας τομέας στον οποίο καταναλώνεται τεράστια ποσότητα τροφίμων και περιλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων. Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγει στους κάδους, ενώ τα κρούσματα σοβαρού λιμού αυξάνονται.

Υπογραμμίζεται ότι σχεδόν οι μισοί θάνατοι παιδιών σχετίζονται με τον υποσιτισμό. Γι' αυτό η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα ο δεύτερος: «Μηδενική πείνα». Αυτή η συμμαχία είναι μια πρόκληση που στοχεύει στην καταπολέμηση ενός παγκόσμιου προβλήματος με τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, η μείωση των απορριμμάτων έχει υψηλό άμεσο όφελος όσον αφορά την εξοικονόμηση κόστους. 

Η πιστοποίηση καθορίζει πολλά βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν σε ένα ξενοδοχείο: Αρχικά, πραγματοποιείται απογραφή απορριμμάτων τροφίμων, που ορίζει ενέργειες για τη μείωση και την πρόληψη της σπατάλης. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι τεκμηριώνονται και παρακολουθούνται εξαντλητικά μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης που καταρτίζει η RIU. Ακολουθούν οι σχετικές επαληθεύσεις, αξιολογήσεις και έλεγχοι στις ίδιες τις κουζίνες από την ΑΕΝΟΡ.

'Ετσι, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά στα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας. Η πιστοποίηση ισχύει για τρία χρόνια, με ετήσιες αναθεωρήσεις.

Επί του παρόντος, το πιλοτικό σχέδιο για αυτό το έργο εκτελείται στα ξενοδοχεία του RIU στη Μαγιόρκα. Ο στόχος για το 2023 ήταν να πιστοποιηθούν τα ξενοδοχεία Riu San Francisco , Riu Festival και Riu Concordia, ενώ το Riu Playa Park  και το Riu Bravo θα πιστοποιηθούν όταν ανοίξουν ξανά για τη θερινή περίοδο του 2024.

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την RIU με την οποία στοχεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος. Για να το πετύχει αυτό, βασίζεται στις ομάδες της κουζίνας και της τραπεζαρίας, που είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτών των αλλαγών. Η AENOR τονίζει ότι οι θεμελιώδεις πυλώνες είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση, η αναδιανομή και η ανακύκλωση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή και να προσαρμοστεί στη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα μέρη που "παράγουν" απορρίμματα τροφίμων είναι οι μπουφέδες. 

διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.