Με 60.000 κενές θέσεις φαίνεται να ξεκινάει η τουριστική περίοδος του 2024, σύμφωνα με όλα όσα δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, στην ΕΡΤ.
Η ίδια αναφέρθηκε στο ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο με πολλές κενές θέσεις εργασίας, καθώς ξενοδόχοι οι οποίοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις από τώρα έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επερχόμενη σεζόν που έρχεται, αναφέροντας ότι η εικόνα δεν φαίνεται να είναι καλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με πέρυσι και τα πράγματα να φαίνονται δείχνουν ακόμη χειρότερα.
«Ο τουρισμός είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας μας όπως έχουμε πει, με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τα αποτελέσματα στα ξενοδοχεία να δείχνουν και αύξηση της απασχόλησης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι», ανέφερε η κ. Τετράδη.
Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έκανε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι η απασχόληση στο κλάδο των ξενοδοχείων ανέβηκε περίπου 12%, άρα από τις 188.000 θέσεις έχουν φτάσει στις 208.000 περίπου.
Όπως επισήμανε η κ, Τετράδη «αρκετά ξενοδοχεία έχουν φτάσει στο σημείο να μην λειτουργούν ένα δεύτερο εστιατόριο ή ένα δεύτερο μπαρ επειδή υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού».
Επίσης η ίδια πρόσθεσε ότι, «γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στο να αυξηθεί η απασχόληση και για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Ενώ υπάρχει αύξηση του τουρισμού δυστυχώς αυτή την αύξηση δεν μπορεί να την αντέξει το εργατικό δυναμικό. Αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις της χρονιάς και για το 2024, το θέμα της απασχόλησης και των εργαζομένων».
Γιατί οι εργαζόμενοι «εγκαταλείπουν» τον τουρισμό
Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου οι νέοι να εργαστούν στον τουρισμό είναι αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες. Αφετέρου, όπως σημειώνει, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων παρατηρείται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική, σημειώνει ο ίδιος.
Μία στις πέντε θέσεις έμεινε κενή το 2023
Το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 πάντως είχε μειωθεί ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία. Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και Receptionist, και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.
Πηγή: xania.news