Σε αραβικά κεφάλαια ο Αστέρας Βουλιαγμένης

09-12-13 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

Το επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, με κυρίως αραβικά κεφάλαια, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς, που ανήλθε στα 400 εκατ.ευρώ για το 90% των μετοχών της Αστήρ.

Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν περί τα 20 επενδυτικά funds από τη Μέση Ανατολή με σημαντικότερα τα sovereign funds του Κουβεϊτ (Kuwait Investment Fund) και του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Fund), ενώ μικρό ποσοστό, κοντά στο 15% διαθέτει και ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είχαν θέσει ως κατώτερο τίμημα τα 381 εκατ.ευρώ, ποσό που δεν προσέγγισαν καν οι άλλοι δυο ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Το σχήμα των Dolphin - Colony Capital, κατά τις πληροφορίες, πρόσφερε ποσό λίγο πάνω από τα 300 εκατ.ευρώ, ενώ η προσφορά των Οlayan- Κωνσταντακόπουλου κινήθηκε κάτω από τα 300 ευρώ.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού, πάντως, στον πλειοδότη του διαγωνισμού θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η  διαδικασία του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για τη μετατροπή του Αστέρα Βουλιαγμένης σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής ώστε να κατασκευαστούν στη συνέχεια οι πολυτελείς βίλες, που είναι το καθοριστικό στοιχείο για την αποδοτικότητα της επένδυσης. Οι βίλες θα καλύψουν συνολικά τα 33.500 τ.μ. από τα συνολικά 56.700 τ.μ. της προτεινόμενης δόμησης για το ακίνητο. Κατά τις πληροφορίες, ο επενδυτής σχεδιάζει την κατασκευή λίγων υπερπολυτελών βιλών των 1.000 τ.μ. εκάστη, με προσδοκώμενη τιμή πώλησης τα 30 – 35 εκατ.ευρώ από την κάθε μια, που, βεβαίως, θα απευθύνονται πρωτίστως σε πλούσιους Αραβες.

Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προτείνεται μελλοντικά η ένταξη και της γειτονικής έκτασης της Εκκλησίας 85 στρεμμάτων στη ζώνη τουρισμού αναψυχής, η οποία σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο.

Για την ολοκλήρωση του deal της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP θα απαιτηθεί η εισφορά των ακινήτων στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», στην οποία η Εθνική κατέχει το  85,35% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 14,65% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Η εισφορά αυτή θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά εις είδος υπέρ του δημοσίου και της Εθνικής Τραπέζης και θα ανέβει έτσι το ποσοστό των δυο αυτών μετόχων στο 90%. Το μεν δημόσιο θα εισφέρει τις εκτάσεις που ελέγχει, η δε Εθνική επικαρπία ακινήτου που διατηρεί εκτός εισηγμένης. Ετσι, ο νέος επενδυτής, εάν το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει δημόσια πρόταση για την αγορά των υπολοίπων μετοχών και να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

 

 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Επιστροφή του κάμπινγκ Βρύση Τσίας
Γιορτή Παραδοσιακής Πίτας στο Πυργετό Λάρισας
100 χρόνια Επιμελητήριο Ηρακλείου | Βραβεύσεις ιστορικών επιχειρήσεων και πρώην στελεχών 
Δήμος Ζαγορίου | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα Γρεβενιτίου
Λουκέτο για 48 ώρες σε beach bar στην Κυπαρισσία - αποδείξεις από ταμειακές φάντασμα
Tower Bridge | 130 χρόνια κλείνει η διάσημη γέφυρα του Λονδίνου
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου
Έβδομο Φεστιβάλ Πάρου: "Έξω στο φως"
Δήμος Ωρωπού: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
Αναβάθμιση του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι