Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελκυστικές περιοχές της Μεσογείου για τουριστικές επενδύσεις μεταξύ των διεθνών επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από την διεθνή πλατφόρμα ακινήτων Tranio και του Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR & H) μεταξύ 60 κτηματομεσιτών, επενδυτών και εμπειρογνωμόνων, που δραστηριοποιούνται στις χωρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος από funds των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που έχουν ως πρώτη επιλογή τις Κυκλάδες, όπως θα δείτε αναλυτικά πιο κάτω.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
- Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) σημειώνει ότι η δραστηριότητα των διεθνών επενδυτών αυξάνεται στην περιοχή της Μεσογείου.
- Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία αναδεικνύονται ως οι πιο ελκυστικές χώρες για τους επενδυτές
- Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημοτικότητα μιας χώρας για επενδύσεις είναι η σταθερή οικονομία και τα χαμηλά τραπεζικά έξοδα (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία), τα κίνητρα για απόκτηση κατοικίας ή της ιθαγένειας (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος), και μια αναπτυσσόμενη αγορά με προοπτικές υψηλής απόδοσης (Ελλάδα).
- Το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν τις Κυκλάδες ως την πλέον κατάλληλη περιοχή για επενδύσεις στην Ελλάδα, με πρώτες επιλογές τη Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο. Ακολουθούν η Αθήνα (36%), Κρήτη (27%) και για κάποιους ερωτηθέντες ελκυστικές επενδυτικές περιοχές κρίνονται και η Ρόδος και Χαλκιδική.
- Το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Costa del Sol και άλλες τοποθεσίες στις ακτές της Ανδαλουσίας (Μάλαγα, Μαρμπέγια, Μπεναλμαδένα, Τορεμολίνος, Φουενχιρόλα) είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για επενδύσεις στην Ισπανία
- Τα 3 και 4 αστέρων ξενοδοχεία και θέρετρα είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι επενδύσεων στη Μεσόγειο μεταξύ των διεθνών επενδυτών σε ποσοστό 29% και ακολουθούν τα resorts με ένα 27% και τα ξενοδοχεία πολυτελείας σε ποσοστό 25%.
- Οι διακοπές, η δεύτερη κατοικία και η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι οι βασικοί λόγοι για ξενοδοχειακή επένδυση στη Μεσόγειο.
- Για την Ελλάδα αναφέρεται πως «οι επενδυτές κυνηγούν τα ακίνητα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή παλιότερες κατασκευές που προσφέρονται για ανακατασκευή, ωστόσο απέχουν ακόμη από τις επενδύσεις που ξεκινούν εκ του μηδενός (greenfield). Το επενδυτικό περιβάλλον περιπλέκεται από παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο αν το κλίμα ως προς τη γραφειοκρατία βελτιωθεί, αντίστοιχη βελτίωση θα σημειωθεί και στις επενδύσεις»