Μοναδικές παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, 4 Ξενία, στην Πορταριά, Κομοτηνή, Δράμα και Σέρρες, την Ιαματική Πηγή στο Πλατύστομο Φθιώτιδας, το Χ.Κ. του Βόρα, αγροτεμάχια, που προσφέρονται για εξοχικές κατοικίες και κάμπιγκ, καθώς και δεκάδες ακίνητα στην Πλάκα , όπως και τριώροφα και πενταώροφα κτήρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, που ανάρτησε το ΤΑΙΠΕΔ κυρίως για τουριστική αξιοποίηση. Συνολικά προσφέρονται προς αξιοποίηση 110 περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία παρουσιάζει αναλυτικά το tn.
Μεταξύ των μεγάλων εκτάσεων, περιλαμβάνονται έκταση στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, στη Νέα Προποντίδα, στη Νέα Φώκαια, στη Γιάλοβα Μεσσηνίας και στην Καβάλα.
Από τις παραλίες ξεχωρίζουν αυτές στην Ελαφόνησο της Λακωνίας, που προκάλεσαν ήδη πολλές αντιδράσεις, καθώς και άλλες στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μετά τις αντιδράσεις, το ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε ότι τα σχέδια αξιοποίησης για τις παραλίες θα τεθούν σε διαβούλευση, ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.
Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζει, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.