Οι διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι επενδύουν στην Υποσαχάρια Αφρική - η περιοχή θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες στον κόσμο

31-05-14 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες επιφυλάσσει η ανερχόμενη, "παρθένα" αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής στους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους. Ήδη, πολλοί από αυτούς επεξεργάζονται νέα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης και όπου οι ανερχόμενες μεσαίες τάξεις ευνοούν τόσο την αγορά όσο και τα ταξίδια αναψυχής.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Marriott εξαγόρασε τη νοτιοαφρικανική αλυσίδα ξενοδοχείων Protea Hospitality Group και την κατέστησε τη μεγαλύτερη αλυσίδα της Αφρικής. Ωστόσο, χρειάζεται να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια ώστε να ξεδιπλωθεί πλήρως η δυναμική ανάπτυξης που προσφέρεται στην περιοχή για τον κλάδο των ξενοδοχείων. Για το λόγο αυτό, κυβέρνηση και επιχειρήσεις συνεργάζονται ώστε να εξασφαλίσουν το βέλτιστο επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης.

Η Υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής αποτελεί μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές στον κόσμο. Από το 1999 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις της έχουν διπλασιαστεί και το 2013 διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. Η ανάπτυξη αυτή υποκινήθηκε από τις βελτιωμένες τουριστικές υποδομές, τις αυξημένες πληρότητες πτήσεων και τον αυξημένο αριθμό επαγγελματικών ταξιδίων στην περιοχή

Η αναπτυσσόμενη οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο καθώς και οι γρήγοροι ρυθμοί αστικοποίησης βοήθησαν να δημιουργηθεί ισχυρή ζήτηση στον κλάδο των ξενοδοχείων, με πολλές από τις διεθνείς αλυσίδες να ισχυροποιούν την παρουσία τους στην περιοχή προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ταξιδιωτών εσωτερικού και εξωτερικού που αναζητούν φιλοξενία με ποιοτικές υπηρεσίες.

Έτσι, υπερπολυτελείς μονάδες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην περιοχή αυτή της Αφρικής, καθώς τόσο οι τοπικές όσο και οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων επιδιώκουν την κεφαλοποίηση της ζήτησης. Σύμφωνα με έκθεση του W Hospitality Group από το 2013, στις αρχές του έτους αυτού, οι διεθνείς και τοπικές αλυσίδες κατείχαν περισσότερα από 200 πρότζεκτ ξενοδοχείων, έχοντας στο πρόγραμμα την κατασκευή μονάδων με 40.000 δωμάτια σύνολο.

Η Marriott International αποτελεί πια μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αφρικής, διαθέτοντας 125 μονάδες και 14.000 δωμάτια σε 10 χώρες της ηπείρου. Η εταιρία σχεδιάζει μέχρι το 2020 να ανοίξει 30 νέα ξενοδοχεία της στη Νότια Αφρική, με στόχο εντός της προσεχούς εξαετίας να τριπλασιάσει τα έσοδά της και να φτάσει τα 75.000 δωμάτια σε ολόκληρη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η εταιρία έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι πέντε ξενοδοχεία της σε Νότια Αφρική, Νιγηρία, Γκάνα και Ρουάντα, θα ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ακόμα και οι μικρότερες μονάδες ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους, εκμεταλλευόμενες την αύξηση της τουριστικής κίνησης για λόγους αναψυχής αλλά και των επαγγελματικών ταξιδίων με χαμηλά budget. H Accor έχει υιοθετήσει ένα επιθετικό σχέδιο για την εξάπλωση όλων των εμπορικών σημάτων της κυρίως μέσα από την επωνυμία οικονομικών ξενοδοχείων ibis και τα ξενοδοχεία Mercure και Novotel, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Λάγος, το Κέιπ Τάουν, το Ναϊρόμπι και η Αντις Αμπέμπα. 

Η Accor διαθέτει ήδη 56 μονάδες σε 14 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ενώ 20 ξενοδοχεία της βρίσκονται υπό κατασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό δωματίων στα 3.600.

Στο μεταξύ και η Carlson Rezidor έχει σχέδια για την εξάπλωσή της στην περιοχή, με ξενοδοχεία Radisson Blu στην πρωτεύουσα, ενώ τα Park Inn θα αναπτυχθούν σε προορισμούς της Αφρικής που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες. Ο όμιλος έχει τα πιο φιλόδοξα σχέδια για κατασκευή ξενοδοχείων στην περιοχή, με συνολικό αριθμό 29 μονάδων και 6.300 δωματίων τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή.

Τα εμπόδια

Επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζουν στην περιοχή και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν υπηρεσίες ξενοδοχείου, τα οποία καλύπτουν ένα κενό της αγοράς στη μακρά διαμονή των επαγγελματικών ταξιδίων. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις φυσικές πηγές και τους ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας.

Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες αυτής της νέας αγοράς, η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεραστούν, όπως η ελλειπής εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, τα μεγάλα κόστη ασφάλειας και ενέργειας, οι κακές υποδομές και η γραφειοκρατία.

Το ενδιαφέρον βέβαια των τοπικών κυβερνήσεων που παίζουν μεγάλο ρόλο στην προσφορά ενός φιλικότερου περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές, είναι ισχυρό. Έτσι, οι κυβερνήσεις παρέχουν κίνητρα με λιγότερο περιοριστικούς όρους, χαμηλότερη φορολόγηση, ευκολότερη έκδοση visa και εγγυήσεις ότι η επένδυση θα γίνει υπεύθυνα, με κριτήριο να βοηθήσει την περιοχή να τοποθετηθεί υψηλά στις διεθνείς αγορές.

Και Ελληνες επιχειρηματίες

Στην περιοχή έχουν σπεύσει και Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς υπάρχουν μεγάλα κυβερνητικά προγραμματα για την κατασκευή συγχρονων κατοικιών και γραφείων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ.Κώστα Πηλαδάκη, που λειτουργεί μεγάλο καζίνο στη Ζάμπια.

 

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο