Τι γίνεται με τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις: προχωρούν “ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ”, “Kilada Hills”, νέες επενδύσεις στο “Costa Navarino”, καθυστερεί το “Pravita”

01-06-14 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση για την πορεία των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, που έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Νότης Μηταράκης στην πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε:

Για την «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ»: πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μεγάλη πλειοψηφία και με στήριξη όλων σχεδόν των φορέων του νησιού, πέρασε από το ΚΑΣ και ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για την “Pravita Estate Holdings”: δεν έχει ξεκινήσει, με ευθύνη της εταιρείας, η διαδικασία για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το υπουργείο περιμένει την τελική κατάθεση στοιχείων. 

Για το “Kilada Hills”: έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι προαπαιτούμενο για να προετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κρίση του, πριν ολοκληρωθεί και καθορίσει τις χρήσεις γης, τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα της επένδυσης. Αυτό είναι το βασικό νομοθετικό βήμα που απαιτείται για να αδειοδοτηθεί η επιχείρηση. Μετά οι επόμενες άδειες θα βγουν όλες από την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προαναφερόμενες επενδύσεις, σύμφωνα με το σχέδια, αφορούν:

-Η “ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ”, σύμφωνα με το πλήρες σχέδιο που παρουσίασαν τα στελέχη της Minoan Group, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Κρίστοφερ Έγκλετον, στην εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενόψει της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, θα αναπτυχθεί σε πάνω από 108 στρέμματα οικοδομήσιμης έκτασης, στην περιοχή Τοπλού στη Σητεία, με προϋπολογισμό 260 εκατομμύρια ευρώ.

“O Όμιλος Minoan Group Plc, θα δημιουργήσει 5 μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 1936 κλινών και ένα γήπεδο γκόλφ 18 οπών, ενώ θα δημιουργηθούν 1.200 μόνιμες θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ.Έγκλετον. Οπως τονίστηκε από τα στελέχη της εταιρίας, το αναπροσαρμοσμένο επενδυτικό σχέδιο στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο διαχείρισης του χώρου που έχουν από το μοναστήρι του Τοπλού και το οποίο βασίζεται στο ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής Ιτάνου και στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού. Κάτι σαν τη λογική των ζωνών ΠΕΡΠΟ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας, με βάση το ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής θα μπορούσαν να οικοδομηθούν 375 στρέμματα και με βάση το ειδικό χωροταξικό 464 στρέμματα. «Εμείς επιλέγουμε να οικοδομήσουμε 108 στρέμματα μόνο» υποστήριξαν και ανέφεραν ότι ένα αρχικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου στα 260 εκατομμυρια ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 1 μόνο γκολφ και σύστημα αφαλάτωσης τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση.

Μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης θα εκδοθεί προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια θα υποβληθεί ΜΠΕ των έργων για να δοθεί οικοδομική άδεια για τα όσα προβλέπονται.

- Το συγκρότημα «Kilada Hills» στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας (Αργολίδα), του ομίλου Dolphin Capital, θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Είναι προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ και αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club.

-Η εταιρεία Pravita Estate προωθεί επένδυση 726 εκατ. ευρώ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής σε έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων.

Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή 3 ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, τριών γηπέδων γκολφ, παραθεριστικών οικισμών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο ευεξίας, αποκατάστασης και θεραπείας και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Την επένδυση «τρέχει» ο επιχειρηματίας Γ. Λίτσος, ωστόσο φέρεται να στηρίζεται από κορεατικά κεφάλαια και συγκεκριμένα από τον επενδυτικό όμιλο Han Chang Corporation καθώς και funds από Κίνα και ΗΠA

-Η επένδυση στο συγκρότημα Costa Navarino από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου θα συνεχιστεί, με έμφαση στις βίλες αλλά και την κατασκευή και τρίτου ξενοδοχείου, με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2020, οπότε και η περιοχή θα έχει αλλάξει ριζικά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διοικητικά της στελέχη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ.Ν.Φίλιππας, θα διατεθούν ακόμη 400 – 500 εκατ. ευρώ για τις νέες επεδύσεις στο Costa Navarino.

 

διαβάστε ακόμα

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την εξαγορά της ITA Airways από τη Lufthansa
Independent: Ένα Ελληνικό ξενοδοχείο στα καλύτερα του κόσμου για τους λάτρεις του τένις
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Νίκος Διαμαντής | Τριήμερα πλατφόρμα δράσεων: What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τα 3 ιδιαίτερα concept προβολής εκθετών που ετοιμάζει το 100% Hotel Show
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Η Philharmonic Brass έρχεται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου!
Σε κανονικότητα τα ταξίδια των Jet2holidays, Tui, easyJet στην Κω – Το «ευχαριστώ» του δημάρχου
HOTREC | Επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους ψηφιακούς κανόνες - Έρευνα για τα κανάλια διάθεσης δωματίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035
Ε.Ξ. Χανίων | Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Γιάννη Σμπώκο
Ryanair: 48ωρη προσφορά για μειωμένη τιμή πτήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο