Μεγάλη επένδυση στη μαρίνα Βουλιαγμένης: Ελικοδρόμιο, καταστήματα, χώροι αναψυχής και υπόγεια σύνδεση με τον Αστέρα

27-01-21 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Δημοσιοποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χωροθέτηση και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων στη μαρίνα Βουλιαγμένης.

Η μαρίνα βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου του Λαιμού Βουλιαγμένης. Περιλαμβάνει θαλάσσια ζώνη, επιφάνειας περίπου 110 στρεμμάτων και χερσαία ζώνη, συνολικής έκτασης περίπου 52 στρεμμάτων.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των λιμενικών και χερσαίων υποδομών και στη συνολική λειτουργία του τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Βουλιαγμένης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα δυναμικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (super και mega-yachts).

Στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, προβλέπεται η ανακατασκευή και επέκταση του προσήνεμου μώλου, η ανακατασκευή/αναδιάταξη των δυτικών παραλιακών κρηπιδωμάτων και των κρηπιδωμάτων του υπήνεμου μώλου, η επέκταση του υπήνεμου μώλου, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, καθώς και οι βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους. Στο ακρομώλιο του προσήνεμου μώλου προβλέπεται η διαμόρφωση πεδίου προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου.

Η διάταξη της χερσαίας ζώνης της μαρίνας οργανώνεται με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ιδιοκτητών και επιβαινόντων στα σκάφη, αλλά και να παρέχει εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής στους επισκέπτες της.

Στη χερσαία ζώνη προβλέπεται η κατασκευή υπόγειας σύνδεσης, αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα, με το παρακείμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Προβλέπεται, επίσης, η αναδιάταξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και του συστήματος στάθμευσης της μαρίνας, συμπεριλαμβανομένου υπογείου χώρου στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. περίπου. Συνολικά, ο αναγκαίος αριθμός θέσεων στάθμευσης για την εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας ανέρχεται σε 410 θέσεις στάθμευσης οχημάτων, εκ των οποίων 27 θέσεις είναι για άτομα μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον,, προβλέπεται και η διαμόρφωση 22 θέσεων ελαφρών οχημάτων (golf carts). Πρόκειται τόσο για υπαίθριους χώρους στάθμευσης, όσο και για υπόσκαφους.

Στο ρυμοτομικό σχέδιο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας ορίζονται 4 οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) και συγκεκριμένα:

- Το Ο.Τ.1 καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της χερσαίας ζώνης, που όπως προαναφέρθηκε διαμορφώνεται το διοικητικό κέντρο της μαρίνας. Το Ο.Τ. 1 συγκεντρώνει χρήσεις όπως κτίριο διοίκησης, λιμεναρχείο, τελωνείο, ιατρείο, πύργο ελέγχου, γραφεία, χώροι υγιεινής (συμπεριλαμβανομένων WC, ντους, πλυντηρίων) καθώς και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (σχολή ιστιοπλοΐας) και παρεκκλήσι. Ο πύργος ελέγχου έχει μέγιστο ύψος 15μ, ενώ οι υπόλοιπες χρήσεις φτάνουν τα 8,5μ. Στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τα κτίρια οργανώνεται μικρή ανοιχτή πλατεία στην οποία θα λαμβάνει χώρα μικρή υπαίθρια αγορά αλλά και υπαίθρια εκτόνωση της σχολής και του παρεκκλησίου.

- Το Ο.Τ.2 εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα της μαρίνας, όπου διαμορφώνεται μία εστία με κτιριακές υποδομές εστίασης, αναψυχής και εμπορικά καταστήματα. Το Ο.Τ.2 περιλαμβάνει καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εμπορικά καταστήματα, (συμπεριλαμβανομένου mini market, τράπεζα, τουριστικό πρακτορείο, πώληση/ενοικίαση ναυτιλιακών ειδών/σκαφών/αυτοκινήτων), χώρους εστίασης (αναψυκτήρια, εστιατόρια), γραφεία, καθώς και υπαίθριους χώρους αναψυχής.

- Το Ο.Τ.3 καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της μαρίνας, όπου βασική λειτουργία είναι το εντευκτήριο/λέσχη (yacht club) της μαρίνας, ή εστιατορίου/αναψυκτηρίου, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων. Μία μικρή πράσινη πλατεία οργανώνεται μπροστά στον κτιριακό όγκο.

- Το Ο.Τ.4 εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της μαρίνας, όπου αναπτύσσονται κυρίως υποδομές για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών και επιβαινόντων στα σκάφη.

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....
Βιωματική επίσκεψη του ΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού» σε τυροκομείο και οινοποιείο