Οδηγία 651: το τέλος των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

23-07-14 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Χωρίς επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές μένουν οι τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας από τις 16 Ιουνίου, που ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία 651 περί ανταγωνισμού. Aνάλογος αποκλεισμός κινήτρων προβλέπεται και για τις επενδύσεις στη βιομηχανία και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι δεν κατανόησαν εγκαίρως τι ακριβώς προβλέπει η οδηγία και τρέχουν τώρα να τεκμηριώσουν την ανάγκη εξαίρεσης της Ελλάδας από τον αποκλεισμό επενδυτικών κινήτρων, ώστε να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, που αποκάλυψε το θέμα σήμερα στη συζήτηση με τους τουριστικούς συντάκτες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς κίνητρα, στο σημερινό περιβάλλον χρηματικής ασφυξίας των επιχειρήσεων, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν επενδύσεις στον τουρισμό, τόσο νέες όσο και για τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων ξενοδοχείων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΕΤΕ προβλέπει 22-24 εκ. επισκέπτες και έσοδα στα 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Ο στόχος των 19 εκατ. αφίξεων είχε προβλεφθεί για το 2018 και αν επιτευχθεί φέτος, όπως τόνισε ο κ.Ανδρεάδης, σημαίνει ότι «είμαστε τρία χρόνια πριν το σχεδιασμό μας».  

Αυτή η επιταχυνόμενη εισροή τουριστών επισπεύδει και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί και να ενισχυθεί η τουριστική ανάπτυξη.  Μεταξύ των παρεμβάσεων, είναι η δημιουργία 150.000 νέων κλινών σε 5άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία και ο εκσυγχρονισμός 100.000 κλινών πάλι στις υψηλές κατηγορίες.

Χωρίς καμιάς μορφής κίνητρα, ωστόσο, ούτε επενδυτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ  θα κινηθούν ούτε θα υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον επενδυτικό νόμο.

Ο κ.Ανδρεάδης υπενθύμισε ότι η Τουρκία, έχοντας στόχο τα 50 εκατομμύρια τουρίστες στην επόμενη 7ετία, θα προσθέσει τουλάχστον 300.000 νέες κλίνες πολυτελείας.

Συνταγματική προστασία των επενδύσεων

Ο κ.Ανδρεάδης ρωτήθηκε, από τον γράφοντα, να εξηγήσει το αίτημα του ΣΕΤΕ για συνταγματική προστασία των επενδύσεων. Είπε, λοιπόν, ότι ο Σύνδεσμος ανέθεσε σε έγκυρους νομικούς και συνταγματολόγους να τεκμηριώσουν την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης των επενδύσεων. Εν ολίγοις, για μια 10ετία να μην αλλάζουν τα φορολογικά, τα πολεοδομικά, τα χωροταξικά και, εν γένει, ό,τι πάει πολύ πίσω μια επένδυση.

Στόχος είναι μια τέτοιου είδους πρόβλεψη να μπει στο νέο Σύνταγμα της χώρας, καθώς επίκειται αναθεώρησή του.

Εκτιμήσεις για το 2014

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών την εφετινή χρονιά, ο κ.Ανδρεάδης είπε ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου ο ΣΕΤΕ θα δώσει νέα, αναθεωρημένη, εκτίμηση. Ως προς τις αφίξεις η εκτίμηση είναι πιο πάνω (προς τα 19,5 εκατομμύρια), αλλά ως προς τις εισπράξεις θα παραμείνει το νούμερο των 13 δισ. ευρώ.

Η συγκρατημένη εκτίμηση για τα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες της Αθήνας διαμένουν λίγες ημέρες και, ως εκ τούτου, η συνολική δαπάνη είναι χαμηλή, ενώ πολλές χιλιάδες Βαλκάνιοι, του οδικού τουρισμού, μπαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα γαι ψώνια και επιστρέφουν μέσα στην ημέρα, αλλά λογίζονται ως αφίξεις.

Σχετικά με τη ρωσική αγορά κατέθεσε την εκτίμηση ότι οι αφίξεις φέτος θα κυμανθούν στο 1,1 έως 1,2 εκατομμύρια, όμως η ρωσική αγορά θα είναι δύσκολη και το 2015. Εκτίμησε δε ότι σε μια αγορά που «φούσκωσε» γρήγορα και ξεφουσκώνει απότομα επιχειρηματικά λογικό είναι να υπάρξουν και πτωχεύσεις.

Τέλος, μια ακόμη είδηση: το ΙΝΣΕΤΕ θα δώσει τον άλλο μήνα τα πρώτα συμπεράσματα από το ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης και ανάλυσης φήμης προορισμών και κατηγοριών ξενοδοχείων της ReviewPro. Το σύστημα προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για το επίπεδο ικανοποίησης των επισκεπτών σε σχέση με συγκρίσιμους προορισμούς άλλων ανταγωνιστριών χωρών. Αναλύεται τόσο η εικόνα της εμπειρίας του επισκέπτη σε συνολικό επίπεδο όσο και μεμονωμένα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων της γαστρονομίας, των προσφερόμενων υπηρεσιών και της σχέσης ποιότητας/τιμής. Το σύστημα, αφού αναλύσει δεκάδες χιλιάδες κριτικές, παρουσιάζει τα αποτελέσματα ανά χρονική περίοδο, περιφέρεια και κατηγορία καταλύματος.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα από τα τουριστικά έσοδα μένουν στην Ελλάδα; Απάντηση θα δώσει μελέτη του ΚΕΠΕ για λογαριασμό του ΣΕΤΕ

 

διαβάστε ακόμα

Sky Express: Μερίδιο αγοράς 13% στο αεροδρόμιο της Αθήνας και συνολικά 6,4 εκατ. θέσεις το 2024 - "Στοίχημα η άμβλυνση της εποχικότητας"
Νέο ημερήσιο ρεκόρ επισκεπτών κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη
O ΕΟΤ στηρίζει καλοκαιρινές γαστρονομικές δράσεις σε Πήλιο, Λουτρά Σμοκόβου και Αλεξανδρούπολη
Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"
4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"
ΠΑΣΟΚ | Ερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Στο 90% η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών των παραλιών σε όλη τη χώρα
Όμιλος Lufthansa | Προσαύξηση έως 72 ευρώ στο περιβαλλοντικό τέλος
Ξεκινούν οι πτήσεις της πρώτης εταιρίας στην Ελλάδα για μεταφορές στα νησιά με ελικόπτερο