Κόντρα Δήμου Μυκόνου με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για μεγάλη τουριστική επένδυση στο νησί των Ανέμων

04-03-21 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών, καταφυγίου τουριστικών σκαφών και των υποστηρικτικών αυτών έργων, στη θέση «Καραπέτης» στη Μύκονο στο πλαίσιο υλοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης της επένδυσης «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» της εταιρείας BLUE IRIS A.E.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Μυκόνου, όπως αποκάλυψε πρώτο το Τornos News, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά θέτοντας 3 προϋποθέσεις.

Η εισηγήτρια του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο κα. Έλλη Χωριανοπούλου, Έπαρχος Μήλου και Εντεταλμένη σε θέματα Περιβάλλοντος ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη ότι η αρχιτεκτονική ομάδα, στην προσκομιζόμενη μελέτη, δημιουργεί μια αναπαράσταση της Χώρας Μυκόνου, σεβόμενη την παράδοση και την ομορφιά του τόπου, η οποία άλλωστε προστατεύεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα προσομοιάζει λοιπόν με ένα μυκονιάτικο χωριό και η εντύπωση που θα προκαλεί στον παρατηρητή είναι σαν να ήταν πάντοτε στη θέση αυτή. Στο πλαίσιο του έργου βελτιώνεται, με ίδιες δαπάνες, ο δρόμος πρόσβασης, μήκους 1,7 χλμ. περίπου, επ’ ωφελεία όλων των προηγούμενων παρόδιων ιδιοκτησιών.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του θέματος, το ξενοδοχειακό συγκρότημα δε θα επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους και τις περιβαλλοντικές υποδομές του νησιού αφού θα καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό μέσω γεωτρήσεων (όπως είχε υποδειχθεί από τη Δ/νση Υδάτων Α.Δ. Αιγαίου) αλλά και μονάδας αφαλάτωσης. Επιπλέον, θα διαθέτει τη δική του Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) η επεξεργασμένη εκροή της οποίας θα χρησιμοποιείται για άρδευση των χώρων πρασίνου. Θα γίνεται αξιοποίηση και των ομβρίων υδάτων, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε δεξαμενή και θα χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση ή άρδευση.

Η υφιστάμενη, πλήρως υποβαθμισμένη φυσική βλάστηση (στο τελευταίο στάδιο της οικολογικής διαδοχής –φρύγανα) ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Η ενίσχυση του βλαστητικού ενδύματος βοηθά, μεταξύ άλλων, στην ομαλότερη ένταξη στο τοπίο, στη βελτίωση της συνολικής αισθητικής του ξενοδοχείου, στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, στη συγκράτηση του επιφανειακού εδαφικού στρώματος (φυτική γη), στην προστασία από τη διάβρωση, στην προστασία από την κατάπτωση βραχωδών τεμαχών, στη συγκράτηση των επιφανειακών απορροών (από βροχές για παράδειγμα), στην ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων κλπ.

Το τουριστικό καταφύγιο είναι μικρού μεγέθους και απευθύνεται αποκλειστικά στους πελάτες του ξενοδοχείου. Θα προσφέρει ελλιμενισμό με ασφαλείς συνθήκες ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνει την υπεραξία του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Επιπλέον, στις οργανωμένες υποδομές του, τα σκάφη, αντί να αράζουν στ’ ανοιχτά, θα εφοδιάζονται με καύσιμα, νερό και ρεύμα ενώ θα παραδίδουν και τα απόβλητά τους (στερεά και υγρά) για ενδεδειγμένη διαχείριση. Η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων από σκάφη είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες. Για τη χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου ελήφθη μέριμνα ώστε να μη θιγούν εκτάσεις με λιβάδια Ποσειδωνίας, όπως επίσης και με τη θέση απόληψης θαλασσινού νερού για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης καθώς και διάθεσης του αλμολοίπου αυτής.

Το τουριστικό καταφύγιο και το ελικοδρόμιο θα προσφέρουν εναλλακτική πρόσβαση στο ξενοδοχείο απαλλάσσοντας έτσι το, ήδη επιβαρυμένο τους θερινούς μήνες, οδικό δίκτυο του νησιού από επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο.Από την ακτομηχανική μελέτη επιβεβαιώνεται ότι η αμμώδης παραλία στο βόρειο κολπίσκο του μετώπου του ακινήτου, η οποία βρίσκεται σήμερα σε δυναμική ισορροπία, δεν πρόκειται να επηρεασθεί αρνητικά (να αντιμετωπίσει πρόβλημα διάβρωσης) λόγω της κατασκευής των λιμενικών έργων του καταφυγίου. Αντίστοιχα, δεν εντοπίζεται πρόβλημα διάβρωσης (και συνεπώς ανάγκη αναπλήρωσης υλικού) στη θέση της διαμορφούμενης επικλινούς παραλιακής ζώνης βορείως των μώλων του καταφυγίου. Τέλος, η κατασκευή των λιμενικών έργων του καταφυγίου δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στη δίαιτα της ακτής στην περιοχή της αμμώδους παραλίας Καλό Λιβάδι.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και οι κάτωθι εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης:

-Κων/ νος Φέγγος, Γενικός Διευθυντής ΓΔΣΕ

-Βίβιαν Σαρτζετάκη Blue Iris

-Bασιλική Τζανετάτου, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Marnet

-Νίκος Φλόριος, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Marnet

-Aμαλία Κουδούνη, Σύμβουλος Πολεοδόμος

-Βάλια Μπούκη ή Κων/νος Καρατσώλης, Νομικοί Σύμβουλοι

-Παναγιώτης Ζαφειρίου, Συντάκτης της ΜΠΕ

διαβάστε ακόμα

Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....
Βιωματική επίσκεψη του ΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού» σε τυροκομείο και οινοποιείο
Προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά
Όμιλος Jet2 και Jet2holidays | Επιπλέον πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο από το Leeds Bradford
Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα