Πρότυπη τουριστική επένδυση 107,4 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία

26-06-21 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  δημοσιοποίησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για την τουριστική επένδυση Varko Bay Resort, στη θέση «Βαρκό», στην περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της εταιρείας RND Investments Greece.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της επένδυσης, το αρχικό κόστος της επένδυσης έχει προϋπολογιστεί σε 107,4 εκατ. ευρώ Από την κατασκευή και λειτουργία του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, το συνολικό όφελος για το Δημόσιο κατά την πρώτη 4ετία κατασκευής και 10ετία λειτουργίας του έργου έχει εκτιμηθεί σε 92,06 εκατ. ευρώ Από αυτά, τα 28,2 εκατ. ευρώ(30,7%) αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα 63,8 εκατ. ευρώ (69,3%) αφορούν τα πρώτα 10 έτη λειτουργίας. Παράλληλα, δημιουργούνται 30 μόνιμες και 320 εποχιακές θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, η επένδυση αφορά σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα συνολικής δυναμικότητας 580 κλινών που περιλαμβάνει Ξενοδοχείο 5 αστέρων 121 δωματίων, 43 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, Τουριστική Λιμενική Εγκατάσταση, Υδροθεραπευτήριο (Spa), Ελικοδρόμιο/Πεδίο Προσγείωσης, κ.ά.

Το Κέντρο Αναζωογόνησης και Ευεξίας (Spa) θα είναι υπόσκαφο και θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό πυρήνα σε τμήμα του γηπέδου όπου υφίσταται μία φυσική κοιλότητα. Γύρω από τον πυρήνα του Spa αναπτύσσονται κτίρια ξενοδοχειακών καταλυμάτων δημιουργώντας μια υποενότητα δωματίων στο βόρειο τμήμα του γηπέδου. Η δυναμικότητα της λιμενικής εγκατάστασης για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του αριθμού των κλινών του τουριστικού καταλύματος.

Το έργο θα είναι εναρμονισμένο στην εποχή του «ψηφιακού» ταξιδιώτη, η οποία περιλαμβάνει τις διαδικασίες αναζήτησης, επιλογής και αγοράς ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου όπως αυτές αναπτύσσονται δυναμικά. Στόχος του Φορέα είναι η υιοθέτηση υψηλής τεχνολογίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες όπως:

Α) Mobile App, με δυνατότητα κρατήσεων δωματίων, ειδικές τιμές, κάλυψη ιδιαίτερων απαιτήσεων και αναγκών, πόντους επιβράβευσης για σταθερούς πελάτες, διευθύνσεις εστιατορίων, μουσείων, προορισμών για παιδιά, χιλιομετρικές αποστάσεις, φωτογραφίες, τηλέφωνα πληροφοριών, κ.ά.

Β) Εικονική Ρεσεψιόν μέσω tablet που θα παρέχει 24ωρη ενημέρωση για τον καιρό, το μενού της ημέρας, την κάτοψη του κτιρίου, οδηγίες για το πως θα κινηθεί ο επισκέπτης στους χώρους του ξενοδοχείου, χάρτης της περιοχής με τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, γενικά και προσωπικά μηνύματα καλωσορίσματος, κ.ά.

Η επένδυση θα επιδράσει στο μέγιστο στην τοπική οικονομία της Περιφέρειας, κάνοντας χρήση τοπικών πρώτων υλών τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του. Η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 4  χρόνια. Ο Φορέας σκοπεύει να συνεργαστεί κατά προτεραιότητα με τοπικές επιχειρήσεις και κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα προμηθεύσουν το έργο με οικοδομικά και λοιπά υλικά. Παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αυξάνεται ο συνολικός τζίρος της περιοχής. Κατά τη φάση κατασκευής αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, κατά τη λειτουργία του, η προμήθεια του μεγαλύτερου μέρους των απαραίτητων αγαθών θα γίνεται από τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ ευνοείται και η δημιουργία νέων επενδύσεων και επιχειρήσεων «δορυφόρων» της επένδυσης.

Παράλληλα ευνοείται η τοπική παραγωγή και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η επένδυση θα αναπτύξει πρόγραμμα σίτισης που θα προβάλλει τον ελληνικό τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και δημιουργώντας θεματικές εμπειρίες υψηλής γευστικής και αισθητικής ποιότητας, συνδέοντας επιτυχώς τις αυθεντικές γεύσεις με τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου. Συγκεκριμένα δύναται να προσφέρονται Ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), κατοχυρωμένα από την ΕΕ, όπως παραδοσιακά προϊόντα και παρασκευάσματα της Αιτωλ/νίας, όπως π.χ. αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γάμπαρη Βόνιτσας, γραβιέρα Αμφιλοχίας κ.ά. και βιολογικά προϊόντα με βάση τους καταλόγους των κατοχυρωμένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τέλος, τα οφέλη από την χρήση πρώτων υλών από τοπικούς παραγωγούς περιλαμβάνουν: α) αύξηση των πωλήσεων, β) δημιουργία υπεραξίας, γ) Δημιουργία επαναλαμβανόμενων πελατών, δ) δημιουργία θετικότερης εντύπωσης του πελάτη για τη σίτισή του και ε) ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις