Ανάγκη για περιβαλλοντικά έργα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

26-11-21 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Επιτροπή Ποιότητας και Ζωής του Δήμου Πύλης εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διατύπωση θετικής γνώμης επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εκσυγχρονισμό, επέκταση και λειτουργία του υφιστάμενου Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, στη θέση «Περτουλιώτικα Λιβάδια», με φορέα λειτουργίας την «Αξιοποίηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας – Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Πύλης».

Η ευρύτερη θέση του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων, η οποία περιλαμβάνει τις ορεινές εκτάσεις της οροσειράς της Πίνδου. Συγκεκριμένα βρίσκεται στις ορεινές δασικές εκτάσεις του Κερκέτιου Όρους, που αποτελεί τμήμα της Νοτιοανατολικής Πίνδου.

Το χιονοδρομικό κέντρο μαζί με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν χώρο συνολικής έκτασης 65.645,54 m2. O χώρος αυτός περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα γήπεδα. Στο ένα γήπεδο βρίσκονται οι πίστες με τους αναβατήρες και τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στο δεύτερο γήπεδο,  βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΣΑΛΕ και το τρίτο και τέταρτο γήπεδο περιλαμβάνουν τις  εγκαταστάσεις του Parking.
Ο χώρος του χιονοδρομικού κέντρου αναπτύσσεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 1170 μ. έως τα 1340 μ. Γενικότερα η περιοχή του έργου καλύπτεται από μεγάλες δασικές εκτάσεις.  Ο χώρος του χιονοδρομικού κέντρου ανήκει στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος. Ο χώρος έχει παραχωρηθεί ως προς τη χρήση του στο  γενικό φορέα εκμετάλλευσης και διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου για την ανάπτυξη των  αντίστοιχων εγκαταστάσεων και υποδομών.

Στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν προβλέπονται επεκτάσεις στις υφιστάμενες μηχανολογικές και κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και στα βασικά έργα υποδομής. Όμως από τη Μελέτη προκύπτει ότι
θα πρέπει να κατασκευαστούν μία σειρά περιβαλλοντικά έργα και δευτερεύουσες περιβαλλοντικές υποδομές όπως:
- Το προκατασκευασμένο (compact) σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αστικών λυμάτων  και το υπεδάφιο πεδίο διάθεσής τους.
- Αγωγός μεταφοράς αστικών λυμάτων από το μικρό σαλέ στο κεντρικό σαλέ, όπου εκεί θα κατασκευαστεί η παραπάνω compact μονάδα βιολογικής επεξεργασίας.
- Τα έργα κυκλοφοριακής σύνδεσης με την υφιστάμενη εθνική οδό Τρικάλων-Άρτας όταν ολοκληρωθεί και εγκριθεί η αντίστοιχη μελέτη κυκλοφοριακού κόμβου.
- Η οριοθέτηση-διευθέτηση του μικρού ρέματος που διέρχεται από το χώρο υποδοχής του  χιονοδρομικού κέντρου σε μήκος κοίτης 150 m, όταν ολοκληρωθεί και εγκριθεί η αντίστοιχη  μελέτη διευθέτησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
- Η διαμόρφωση των χώρων του Parking με υλικά που συνάδουν με το φυσικό τοπίο της περιοχής μελέτης.

διαβάστε ακόμα

Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς