Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η νέα οριστική μελέτη για την αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου (υδροθεραπευτήριο Λουτρών), τις επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου και την προσθήκη πισίνας στο Ξενία και την Ιαματική Πηγή, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ στον οικισμό Λουτρά Κύθνου.
Στο πλαίσιο της έγκρισης ετέθη και μία σειρά όρων. Για παράδειγμα κατά την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των χαρακτηρισμένων ως μνημείων κτηρίων του συγκροτήματος και των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών και μορφολογικών του στοιχείων.
Παράλληλα, εγκρίθηκε και η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτηρίου.
Ιδού τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ για το Ξενία Κύθνου:
Το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάσθηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.
Εντός του ακινήτου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, α) η αλατούχα ιαματική πηγή των «Αγίων Αναργύρων» και β) η σιδηρούχα ιαματική πηγή «Κάκαβος».
Το ακίνητο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά Κύθνου και αποτελείται από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κέντρο υδροθεραπείας το οποίο αποτελείται από 14 ξεχωριστά μαρμάρινα λουτρά και υποδομές υποστήριξης. Θεωρείται η πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1999, βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο και διαθέτει 46 δωμάτια.
Ο επενδυτής