Πώς η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει στην τουριστική βιομηχανία

16-11-16 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους χώρους στους οποίους ήδη ανθούν νέες τεχνολογίες, όπως η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει, περισσότερο από κάθε άλλο πεδίο, τον κλάδο στον οποίο θα εφαρμόζονται όλες οι τελευταίες τεχνολογίες αιχμής στην προσφορά νεότερων, εξυπνότερων, πιο αυτοματοποιημένων, προσωποποιημένων και προφητικών διαδικασιών. 

Πώς η τεχνολογία αυτή διεισδύει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία; Ο David Chestler από το τμήμα Παγκόσμιων Εταιρικών Πωλήσεων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της SiteMinder, με πάθος για την εφαρμογή των τεχνολογιών στα ξενοδοχεία, εντοπίζει τα εξής σημεία σε άρθρο του στο ehotelier.com:

-Εφαρμογές μηνυμάτων | Οι δημοφιλείς αυτές εφαρμογές προσφέρονται από εταιρίες στην υπηρεσία της έξυπνης εξυπηρέτησης πελατών σε πραγματικό χρόνο χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Το Facebook έχει το «M», η Amazon έχει το «Alexa», η Apple το «Viv» και τη «Siri» και η Google ανακοίνωσε την υπηρεσία Assistant. Εξειδικευμένες στα ταξίδια εφαρμογές περιλαμβάνουν τις Lola και Pana.

Oι ταξιδιωτικές εταιρίες, όπως οι Edwardian Hotels London και KLM, χρησιμοποιούν ήδη αυτές τις τεχνολογίες σε δικές τους εφαρμογές.

-Τσατμποτ ως υπηρεσία | Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ταξιδιώτες που εξυπηρετούνται μέσω προφορικού λόγου και φυσικής αλληλεπίδρασης και μέσω τσατμποτ. Προσφέρεται το Messenger chatbot του Facebook, η φωνητική επικοινωνία μέσω Alexa και Kayak.

Τα τσατμποτ, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και περίπλοκες συζητήσεις, καλούν τους πελάτες να συμμετάσχουν σε ένα ζωντανό σενάριο χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης email ή τηλεφώνου. 

Τον Ιούνιο η Booking.com λάνσαρε ένα τσατμποτ που συνδέει τα ξενοδοχεία με τους ταξιδιώτες με επικοινωνία 2 κατευθύνσεων, από οποιαδήποτε συσκευή. 

Διαβάστε σχετικά GuestBot: Ήρθε το πρώτο ελληνικό Facebook τσατμποτ

-Ρομπότ | Ήδη, η Marriott διαθέτει το ρομπότ Mario που υποδέχεται τους επισκέπτες, η Hilton το Connie, η InterContinental το Dash που μεταφέρει αντικείμενα.

Τα ρομπότ προκαλούν το χαμόγελο των πελατών, και, ειδικά για τον Mario, μπορεί να βοηθήσει στο τσεκ ιν, να κάνει ομιλία, να επιβλέψει τα δωμάτια, να συζητήσει το μενού και να κάνει παρουσιάσεις.

Στο μέλλον προβλέπεται να εισαχθούν τα drone στις υπηρεσίες δωματίου, ακόμα και σε budget ξενοδοχεία, καθώς δεν επιβαρύνουν… μισθολογικά το ξενοδοχείο.

Οι 6 επιδράσεις των νέων τεχνολογιών σε επιχειρήσεις και ταξιδιώτες

Οι έξυπνες τεχνολογίες αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην τουριστική βιομηχανία. Σε ιδιαίτερα δυσμενη θέση, σύμφωνα με τον Chestler, βρίσκονται οι ξεναγοί καθώς μπορεί η δουλειά τους να αυτοματοποιηθεί από ρομπότ.

Για τους ταξιδιώτες, αναδεικνύονται 6 επιδράσεις…

-Διαφοροποίηση μεθόδου κράτησης | Τα τσατμποτ και οι συζητήσεις μέσω μηνυμάτων θα προσθέσουν μια νέα διάσταση στο μονοπάτι που ακολουθεί ο πελάτης πριν φτάσει στην αγορά. Για παράδειγμα ένας ταξιδιώτης μπορεί να πραγματοποιεί κράτηση από την τηλεόρασή του κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων ή από το hands free ενώ οδηγεί. Από την άποψη του πελάτη θα ήταν μια ευκολότερη μέθοδος κράτησης, ειδικά για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

-Βελτίωση της εμπειρίας προ άφιξης στον προορισμό | Θα παρέλθουν οι μέρες των email και των τηλεφωνημάτων. Με το τσατμποτ η ανάγκη του ξενοδοχείου ή του πελάτη για ένα αίτημα συζήτησης ή την κράτηση επιπλέον υπηρεσιών, θα μπορεί να ικανοποιείται στιγμιαία.

-Περισσότερη διαδραστικοτητα με τον επισκέπτη | Οι εικονικοί βοηθοί θα μπορούν να ικανοποιούν οποιαδήποτε απαίτηση πελάτη όπως το φαγητό και το ποτό, τις ανάγκες διαμονής, τα βασικά παράπονα και την πληροφόρηση για ξεναγήσεις.

-Ομάδες αειφορίας στο προσωπικό του ξενοδοχείου | Αυτό απελευθερώνει το υπόλοιπο προσωπικό από το ασχολείται με τη βελτίωση της εμπειρίας επισκέπτη ακόμη περισσότερο και ίσως να παρέχει πιο πολυτελή στοιχεία φιλοξενίας. Η εξοικονόμηση εργατοωρών είτε θα σημάνει την αύξηση των κερδών είτε θα απελευθερώσει χρηματικό ποσό για δαπάνες στη βελτίωση της εμπειρίας πελάτη, οδηγώντας σε αυξημένες κρατήσεις και έσοδα.  Σε χαμηλή σεζόν μπορεί να περιορίσει την ανάγκη περικοπών στο προσωπικό.

-Αύξηση προσωποποιημένης συλλογής δεδομένων | Αν η τεχνητή νοημοσύνη μεταφέρει τον ταξιδιώτη μέσα από τη διαδικασία κράτησης, θα συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πιο προσωποποιημένων υπηρεσιών βάσει των προτιμήσεων των επισκεπτών, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των απευθείας κρατήσεων. 

-Εξομάλυνση των ολοκληρωμένων ταξιδίων πελατών | Οι εφαρμογές μηνυμάτων και τα τσατμποτ θα απομακρύνουν πολλά αγκάθια καθώς η επικοινωνία μεταξύ διαδικτυακών και μη υπηρεσιών θα εξομαλυνθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τα ξενοδοχεία να διαθέτουν βελτιωμένη ιστοσελίδα για πλοήγηση από φορητές συσκευές καθώς και ενσωματωμένη μηχανή κρατήσεων.

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο