Δυνητικός κίνδυνος για την ψηφιακή ασφάλεια τα ρομπότ

17-10-19 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απροσδόκητες διαστάσεις, που σχετίζονται άμεσα με την ψηφιακή ασφάλεια, μπορεί να φέρει η ρομποτική και η ανάμειξη των ρομπότ στην καθημερινότητα φυσικών προσώπων και εταιρειών. Επί του παρόντος, τα περισσότερα ρομποτικά συστήματα βρίσκονται στο στάδιο της ακαδημαϊκής έρευνας και η συζήτηση για το πώς θα προσαρμοστούν τα μέτρα ψηφιακής ασφάλειας, είναι μάλλον πρώιμη. Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διαπίστωσε ότι τα ρομπότ μπορούν να αποσπάσουν αποτελεσματικά ευαίσθητες πληροφορίες από τους ανθρώπους που τα εμπιστεύονται, πείθοντας τους να προβούν σε επισφαλείς ενέργειες. Για παράδειγμα, σε ορισμένα σενάρια, η παρουσία ενός ρομπότ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προθυμία των ανθρώπων να δώσουν πρόσβαση σε ασφαλή κτίρια.

Τις ψηφιακές επισφάλειες, που μπορεί να δημιουργήσουν τα ρομπότ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εντοπίζει νέα έρευναΗ έρευνα εντόπισε μια νέα και απροσδόκητη διάσταση του κινδύνου που συνδέεται με τη ρομποτική, τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει στη συμπεριφορά των ανθρώπων και τους δυνητικούς κινδύνους και επιθέσεις που μπορεί να προκύψουν ως επακόλουθο. “Ο κόσμος επιταχύνει συνεχώς προς την αύξηση της ψηφιοποίησης και της κινητικότητας των υπηρεσιών, με πολλές βιομηχανίες και νοικοκυριά να στηρίζονται έντονα στην αυτοματοποίηση και τη χρήση ρομποτικών συστημάτων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η τελευταία τάση θα αποτελέσει τον κανόνα για τα εύπορα νοικοκυριά μέχρι το 2040”, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. 

Αλληλεπίδραση

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, επικεντρώθηκε στην επίδραση ενός συγκεκριμένου κοινωνικού ρομπότ, που σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε να αλληλοεπιδρά με άτομα που χρησιμοποιούν ανθρώπινα κανάλια, όπως ομιλία ή μη λεκτική επικοινωνία. Υποθέτοντας ότι τα κοινωνικά ρομπότ μπορούν να παραβιαστούν και ότι ένας εισβολέας είχε πάρει τον έλεγχο σε αυτό το σενάριο, η έρευνα προέβλεψε τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια που σχετίζονται με τα ρομπότ. Αυτοί οι κίνδυνοι επηρεάζουν ενεργά τους χρήστες, οδηγώντας τους να προβούν σε ορισμένες ενέργειες, όπως να δώσουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εκτός ορίων.

Το ρομπότ τοποθετήθηκε κοντά σε μια ασφαλή είσοδο ενός κτιρίου στο κέντρο της Γάνδης και ζήτησε από το προσωπικό να τους ακολουθήσει περνώντας από την πόρτα. Από προεπιλογή, η πρόσβαση στην περιοχή είναι δυνατή μόνο τοποθετώντας μια κάρτα ασφαλείας στους αναγνώστες πρόσβασης των θυρών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, δεν συμμορφώθηκαν όλοι οι υπάλληλοι με το αίτημα του ρομπότ, αλλά το 40% ξεκλείδωσε την πόρτα και την κράτησε ανοιχτή για να αφήσει το ρομπότ να εισέλθει στην ασφαλή περιοχή.

Ωστόσο, όταν το ρομπότ παρουσιάστηκε ως διανομέας πίτσας, το προσωπικό δέχθηκε πρόθυμα το ρόλο και φαινόταν λιγότερο πρόθυμο να αμφισβητήσει την παρουσία του ή τους λόγους για τους οποίους χρειαζόταν πρόσβαση στην ασφαλή περιοχή. 

Ευαίσθητες πληροφορίες

Το δεύτερο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε στην απόκτηση προσωπικών πληροφοριών που θα χρησιμοποιούνταν συνήθως για την επαναφορά κωδικών πρόσβασης (συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησης, του αγαπημένου χρώματος κ.λπ.). Και στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήθηκε το κοινωνικό ρομπότ, αυτή τη φορά προσκαλώντας τους ανθρώπους να κάνουν φιλική συζήτηση. Για όλους εκτός από έναν συμμετέχοντα, οι ερευνητές κατάφεραν να λάβουν προσωπικές πληροφορίες με ρυθμό περίπου μία πληροφορία το λεπτό. “Εκτός από τις τεχνικές εκτιμήσεις, υπάρχουν βασικές πτυχές που πρέπει να ανησυχούν αναφορικά με την ασφάλεια της ρομποτικής”, αναφέρει η Kaspersky.

Πηγή: sepe.gr

 

διαβάστε ακόμα

Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Τα ξενοδοχεία στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου παράγοντα – Οι 5 τάσεις για το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο