Με την πανδημία να διαταράσσει πλήρως το εργασιακό τοπίο σε όλο τον πλανήτη, οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο διψούν για νέες ψηφιακές δεξιότητες και στρέφονται στην τεχνολογία για βοήθεια. Για να διατηρήσουν και να εξελίξουν τα κορυφαία ταλέντα εν μέσω της μεταβαλλόμενης δυναμικής στον χώρο εργασίας, οι εργοδότες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται έτοιμοι να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να παράσχουν καλύτερη υποστήριξη στο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες προσωπικής επαγγελματικής εξέλιξης και στρέφονται σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για βοήθειαΤο 85% των εργαζόμενων επιθυμεί τη συμβολή της τεχνολογίας, ώστε να το βοηθήσει να προσδιορίσει το μέλλον του, εντοπίζοντας δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν (36%), προτείνοντας τρόπους για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (36%) και παρέχοντας τα επόμενα βήματα εξέλιξης στην κατεύθυνση των επαγγελματικών στόχων (32%).
Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Oracle και την Workplace Intelligence, το 75% των εργαζόμενων απαντά ότι θα έκανε αλλαγές στη ζωή του με βάση προτάσεις προερχόμενες από ρομπότ. Επιπλέον, σε ποσοστό 82%, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να υποστηρίξουν την καριέρα τους καλύτερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Κι αυτό, καθώς κάνουν αμερόληπτες προτάσεις (37%), απαντούν γρήγορα σε ερωτήσεις σχετικά με τη σταδιοδρομία (33%) ή βρίσκουν νέες εργασίες, που ταιριάζουν με τις υπάρχουσες δεξιότητες (32%).
Τεχνητή νοημοσύνη
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 55% των εργαζομένων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνει σε μια εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να υποστηρίξει την επαγγελματική του εξέλιξη.
Πάντως, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να παίζουν καίριο ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη. Πιστεύουν δε ότι οι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να παρέχουν υποστήριξη δίνοντας συμβουλές βάσει προσωπικής εμπειρίας (46%), εντοπίζοντας δυνατά και αδύνατα σημεία (44%) και βλέποντας πέρα από ένα βιογραφικό για να προτείνουν ρόλους, που ταιριάζουν στην εκάστοτε προσωπικότητα (41%).
Πανδημία και αλλαγές
Η έρευνα διαπιστώνει ότι παρά τις δυσκολίες κατά την προηγούμενη χρονιά, οι άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στην επαγγελματική ζωή τους. Σε ποσοστό 75% αισθάνονται “κολλημένοι” επαγγελματικά, επειδή δεν έχουν ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας τους (25%) και νιώθουν καταβεβλημένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές (22%).
Το 83% των εργαζομένων δηλώνει έτοιμο να κάνει μια αλλαγή, αλλά το 76% απαντά ότι αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Στις μεγαλύτερες δυσκολίες περιλαμβάνεται η οικονομική αστάθεια (22%), το να μην γνωρίζουν ποιες αλλαγές καριέρας έχουν περισσότερο νόημα για αυτούς (20%), το να μην αισθάνονται αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνουν μια αλλαγή (20%) και το να μην βλέπουν ευκαιρίες εξέλιξης στην εταιρεία τους (20%).
Καθώς πλησιάζουμε στο 2022, η επαγγελματική εξέλιξη είναι η πρώτη προτεραιότητα, με πολλούς να είναι πρόθυμοι να απαρνηθούν βασικά προνόμια, όπως χρόνο διακοπών (52%), χρηματικά μπόνους (51%) και ακόμα και μέρος του μισθού τους (43%), για περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Ωστόσο, το 85% των εργαζόμενων διεθνώς δεν είναι ικανοποιημένο με την υποστήριξη εκ μέρους του εργοδότη τους. Αναζητά δε οργανισμούς που θα παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων (34%), υψηλότερους μισθούς (31%) και ευκαιρίες για νέους ρόλους εντός της εταιρείας τους (30%).
Πηγή: ΣΕΠΕ