Ταμείο DRSF: Η επιστροφή χρημάτων στους πελάτες του FTI είναι διασφαλισμένη

04-06-24 | TOUR OPERATORS

Tο Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Προστασίας (DRSF), που είναι υπεύθυνο για την προστασία των χρημάτων των καταναλωτών στα οργανωμένα τουριστικά πακέτα, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της κατάρρευσης του FTI.

«Προκειμένου να ρυθμιστούν πιθανές αφερεγγυότητες των εταιρειών που ασφαλίζει, το DRSF διατηρεί το νομικά προβλεπόμενο κεφάλαιο, το οποίο αποτελείται από καταθέσεις ασφαλείας από τουριστικούς πράκτορες, καταβληθείσες αμοιβές και πιστωτικά όρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα αρκετών κεφαλαίων για όλα τα σενάρια κρίσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της αφερεγγυότητας στη κλίμακα του FTI Touristik.

Χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του κεφαλαίου που διαθέτει, αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο των 750 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά για το 2027, το οποίο επετεύχθη το περασμένο φθινόπωρο.

Χάρη στη δυναμική  επιστροφή των πακέτων διακοπών μετά την υγειονομική κρίση, το νομικά απαιτούμενο ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το Νόμο για το Ταμείο Εγγύησης Ταξιδίων, το ταμείο θα πρέπει να είναι στημένο οικονομικά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει υποθετικά σενάρια ταυτόχρονων πτωχεύσεων του μεγαλύτερου και ενός μεσαίου παρόχου διακοπών.

Οι διαχειριστές του Ταμείου δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη ως προς το χρονικό πλαίσιο καταβολής της αποζημίωσης στους πελάτες, σε αντίθεση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 4 έως 6 εβδομάδες. Ωστόσο, το Ταμείο θα διασφαλίσει την επιστροφή χρημάτων εντός του νόμιμου πλαισίου.

Δεδομένου του πλήθους των κρατήσεων που έχουν επηρεαστεί, πρόκειται για μια πρόκληση για την ομάδα του Ταμείου καθώς θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους πελάτες που έχουν επηρεαστεί για την καταβολή αποζημιώσεων μόλις ο FTI κοινοποιήσει τα απαραίτητα δεδομένα, αναφέρει το DRSF. Επιπλέον, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την εταιρία και την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με τους παρόχους υπηρεσιών προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, η πλήρης επιστροφή των χρημάτων των πελατών δεν ισχύει εάν οι πελάτες βρίσκονται ήδη σε διακοπές. Σε αυτή την περίπτωση, η κάλυψη του κόστους του ξενοδοχείου είναι περιορισμένη, όπως αναφέρεται σε επιστολή του DRSF προς το τμήμα ταξιδιωτικών πωλήσεων. Αντίστοιχα, η ανάληψη της αμοιβής που συμφωνήθηκε μεταξύ του FTI και των ξενοδοχείων περιορίζεται στο μέγιστο ποσό των 80 ευρώ ανά ταξιδιώτη και διανυκτέρευση. Αυτό περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τη σύμβαση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πληρωθεί ή έχουν πληρωθεί μόνο εν μέρει από τον πάροχο ταξιδίων, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί πλήρως και σύμφωνα με τη σύμβαση.

Διαβάστε επίσης

 Πτώχευση FTI | Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης: ποιες περιπτώσεις δεν ...καλύπτει - τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

διαβάστε ακόμα

Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
Απόστολος Τζιτζικώστας | "Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
ΠΟΤ: Ένα Ελληνικό χωριό και δύο κυπριακά ανάμεσα στα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά στον κόσμο για το 2024