Το Άργος, η Αθήνα, τα Χανιά, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, η Θήβα, η Χαλκίδα και η Μυτιλήνη είναι στους 16 αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.
Ανακαλύψτε τους...
16. Yerevan, Αρμενία
15. Zadar, Κροατία
14. Mtskheta, Γεωργία
13. Cádiz, Ισπανία
12. Μυτιλήνη
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1.100 π.Χ.
Αυτή η αρχαία πόλη σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου, που δεν απέχει πολύ από την τουρκική ακτή.
Ο Αριστοτέλης ζούσε στο νησί για δύο χρόνια, 337-335 π.Χ.
Σήμερα οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να θαυμάσουν το κάστρο των Γατελούζων, την εκκλησία Άγιος Θεράποντας και το Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ μπορεί να δοκιμάσει σαρδέλες και ούζο.
11. Λισαβώνα
10. Χαλκίδα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1.300 π.Χ.
Ο Όμηρος αναφέρεται στη Χαλκίδα στην Ιλιάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη είναι τουλάχιστον 2.800 χρόνων.
Πράγματι, ακαδημαϊκά βιβλία αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα π.Χ., με μια ιωνική αποικία από την Αθήνα.
Είναι ο κύριος οικισμός του νησιού της Εύβοιας, και ένα κανάλι νερού χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από την παλιά πόλη, και η πόλη είναι περισσότερο γνωστή ως θέρετρο διακοπών για τους Έλληνες, για τη γεωργία, και το εργοστάσιο τσιμέντου.
9. Λάρνακα, Κύπρος
8. Kutaisi, Γεωργία
7. Θήβα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.000 π.Χ.
Τα θεμέλια κτιρίων λαξευμένα στους βράχους, οι αποχετεύσεις και οι τοίχοι από τούβλα λάσπης δείχνουν ότι η Θήβα έχει κατοικηθεί για περίπου 5.000 χρόνια, αν και η τοποθέτηση της σύγχρονης πόλης πάνω από τα ερείπια έκανε τη συνρμολόγηση της ιστορίας του αρχαίου οικισμού δύσκολη.
Η πόλη είναι σημαντική στην ελληνική μυθολογία ως η γενέτειρα του Ηρακλή και το έδαφος της Σφίγγας πριν λυθεί το αίνιγμα.
Σήμερα, η Θήβα είναι μια πόλη με μεγάλη αγορά, και παρόλο που κάποιοι τουρίστες έρχονται για τα αρχαιολογικά της ευρήματα, άλλες κοντινές περιοχές, όπως η Αθήνα, κρατούν τον αριθμό των επισκεπτών σε χαμηλά επίπεδα.
6. Τρίκαλα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.000 π.Χ.
Η αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ., βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο αστικό κέντρο, και πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού.
Η τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι, στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, την οδήγησε στην ευημερία, παρά το γεγονός ότι έπεσε στα χέρια των Αχαιμενιδών Περσών το 480 π.Χ. και αργότερα στους Ρωμαίους. Το Ασκληπιείο είναι ένα από τα πιο παλαιά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
5. Πάτρα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.500 π.Χ.
Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή που σήμερα αποτελεί την πόλη της Πάτρας, έχει κατοικηθεί από την Πρωτοελλαδική περίοδο στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, αργότερα κατελήφθη από τους Τούρκους, ενώ στη συνέχεια πυρπολήθηκε από Μουσουλμάνους Αλβανούς.
Μετά από ένα σεισμό τον 6ο αιώνα, κτίστηκε ένα κάστρο στην πλαγιά του όρους Παναχαϊκού, και μέχρι σήμερα η πόλη χωρίζεται σε Κάτω και Άνω περιοχές. Η σύγχρονη πόλη έχει περίπου 200.000 κατοίκους.
4. Χανιά
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Ακρόπολη το 4.000 π.Χ.
Ανασκαφές της αρχαίας πόλης Κυδωνίας λαμβάνουν χώρα στο λόφο Καστέλι πάνω από το λιμάνι των Χανίων στην Κρήτη. Τα ερείπια χρονολογούνται από τη Μινωική περίοδο (2.100-1.100 π.Χ.), αλλά τα ίχνη κατοίκησης της περιοχής χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο.
Ο Όμηρος είπε ότι η πόλη ήταν από τις πιο σημαντικές της εποχής.
Πιστεύεται ότι οι Σαρακηνοί κατέστρεψαν την Κυδωνία γύρω στο 828, και οι Ενετοί αργότερα έχτισαν επάνω σε αυτήν τη σύγχρονη πόλη των Χανίων.
3. Plovdiv, Βουλγαρία
2. Αθήνα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Ακρόπολη το 5.000 π.Χ.
Η μυθολογία αναφέρει οτι η πόλη της Αθήνας έλαβε το όνομά της από την Αθηνά, όταν εκείνη φύτεψε έναν σπόρο ελιάς.
Το δέντρο που προέκυψε, θεωρείται πιο πολύτιμο από το νερό, που ο Ποσειδώνας που απελευθέρωσε από ένα βράχο με την τρίαινά του και έτσι η θεά της σοφίας, του πολέμου και των τεχνών ονομάστηκε ως προστάτης της πόλης.
Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η πόλη ήταν τόσο περίοπτη που ιστορικά την έχουν καταλάβει πολλοί εισβολείς, αλλά δεν την έχω αλώσει και δεν υποδούλωσαν τους κατοίκους της.
1. Άργος
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 5.000 π.Χ.
Κατά την ελληνική μυθολογία, η πόλη πήρε το όνομά της από το γιο του Δία και της Νιόβης, και η Ιλιάδα του Ομήρου την περιγράφει ως ένα διάσημο κέντρο εκτροφής αλόγων.
Η Ήρα, η θεά των γυναικών και του γάμου, ήταν ιδιαίτερα σεβαστή, και οι Αργείοι την τίμησαν με ναό και ένα ετήσιο φεστιβάλ.
Σήμερα, μπορεί κανείς να δει τους Μυκηναϊκούς τάφους, το ιερό της Αφροδίτης και ένα θέατρο με χωρητικότητα 20.000 ατόμων.