Για κλίμα ανησυχίας στο χώρο του ελληνικού τουρισμού εν όψει των εκλογών κάνει λόγο η New York Times, καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει ανοίξει καυτά ζητήματα όπως το Grexit, τον περιορισμό των all inclusive μονάδων στην Ελλάδα και την επανεξέταση των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη υπογραφεί ενώ και η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα all inclusive καταλύματα είναι ότι απομακρύνουν τους τουρίστες από τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι αποξενώνουν τον τουρισμό από την τοπική οικονομία, και γι’ αυτό θα πρέπει να περιοριστούν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, και η Νέα Δημοκρατία όμως έχει προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, (από 6,5%) κάτι που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young θα οδηγήσει σε απώλειες στον τουριστικό τομέα, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, που ξεκινούν από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. ευρώ.
Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, απεικονίζουν το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από παρατεταμένη οικονομική κρίση, διαθέτει υψηλά ποσοστά ανεργίας και οδηγείται στις κάλπες.
Κάνει λόγο, μάλιστα, για «θανάσιμο πλήγμα» στην προοπτική της Ελλάδας στην Ευρώπη των 19 χωρών με το ευρώ, επικαλούμενη τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για διακοπή του πακέτου διάσωσης της χώρας από την τρόικα και για αβεβαιότητα των ξένων αγορών που κρέμονται από το αποτέλεσμα της κάλπης και ο,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, όσον αφορά το άνοιγμα των συμφωνηθέντων αποκρατικοποιήσεων, σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται συμφωνίες πώλησης εκτάσεων για τη δημιουργία resort και μπορεί να επηρεαστεί η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Από την πλευρά της, η ΝΔ, έχει προτείνει τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%. Η εφημερίδα κάνει μια αναδρομή στις αλλαγές του ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια της κρίσης. (Το 2009, ο φόρος στα τρόφιμα και στα καταλύματα ήταν 9%. Το 2010, ο ΦΠΑ αυξήθηκε διαμορφώθηκε σε 10% και στη συνέχεια αυξήθηκε στο 11%. Το επόμενο έτος, αυξήθηκε σε 13% στην εστίαση, αλλά μειώθηκε σε 6,5% στα καταλύματα. Το 2012, ο φόρος εστίασης αυξήθηκε στο 23%, αλλά μειώθηκε στο 13% και πάλι το 2013).