Με την ευκαιρία της έναρξης νέου κύκλου προγραμμάτων αναβάθμισης των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου και στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία ζητεί τις άμεσες ενέργειές τους ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ χωρίς τον όρο της δημιουργίας ή της ύπαρξης της θέσεως εργασίας που έως σήμερα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ένταξη των οικογενειακών επιχειρήσεων στα προγράμματα αυτά.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Όπως συνομολογούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι , η μικρή και μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση, αποτελεί ένα σημαντικό «παίχτη» της τουριστικής μας οικονομίας και συμβάλλει στα μέγιστα στο «θαύμα» του Ελληνικού τουρισμού, με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ αφίξεων τα τελευταία χρόνια και με την ουσιαστική προσφορά στο δημόσιο κορβανά, τα δύσκολα μνημονιακά έτη.
Παρά ταύτα όμως, ενώ αναγνωρίζεται ο ρόλος της στη διαμόρφωση καλύτερων όρων της Ελληνικής οικονομίας και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, έχει αφεθεί στη μοίρα της, για να μην εκφράσουμε την πιο ακραία ενδεχομένως έκφραση που λένε αρκετοί συνάδελφοι μας ότι «μας έχουν στύψει σαν λεμονόκουπα», χωρίς να μας παρέχουν εκείνα τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, ώστε να καταστήσουμε τις μικρές και οικογενειακές σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις μας, σύγχρονες και ανταγωνιστικές.
Σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ο Έλληνας τουριστικός μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, υπερφορολογείται, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύσει για να μπορέσει να επενδύσει στην επιχείρηση του, ώστε να την διατηρήσει σύγχρονη, ελκυστική και ανταγωνιστική, η πολιτεία με τους εκάστοτε αναπτυξιακούς νόμους ή τα διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το πρόσφατο που θα τρέξει τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, θέτει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποβαίνουν αποτρεπτικές για την χρήση του και οδηγεί στον αποκλεισμό από αυτή την δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του εργαλείου, την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη επιτέλους οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες να αντιληφθούν ότι επιβάλλεται να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη μεγάλη μάζα των συναδέλφων να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα και να ωφεληθούν από αυτά.
Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία μιλάμε για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οπότε αν θέτουν όρους για νέες θέσεις εργασίας, αυτό λειτουργεί ανασταλτικά και αποτρεπτικά, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν παρέχεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε τέτοιες προϋποθέσεις και όρους.
Έτσι έρχεται μοιραία ως αποτέλεσμα όλων τούτων, τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά «εργαλεία» και προγράμματα να αξιοποιούνται από τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες γίνονται μεγαλύτερες και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκλείονται να αφήνονται στο περιθώριο. Μέτρο άδικο και εξαντλητικό για τους συναδέλφους μας.
Ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του παλαιότερου (Γ ΚΠΣ - ΕΠΑΝ Δράση 2.2.2: Ποιοτικός εκσυγχρονισμός Μικρών καταλυμάτων), θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας, διότι θα αφορούσε κυρίως αυτές και θα μετρίαζε τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες όπως πχ τα ξενοδοχεία. λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή τους μορφή και λειτουργία.
Από την πλευρά μας ήδη ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να σταλεί το μήνυμα ότι αυτή η «ανορθογραφία», η οποία αποτελεί μείζονα αδικία για τους συναδέλφους μας πρέπει να διορθωθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να τους παρασχεθεί η δυνατότητα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους και να τις καταστήσουν λειτουργικές, σύγχρονες και ανταγωνιστικές.