Οι μεμονωμένοι τουρίστες και οι ομάδες τουριστών από την Κίνα και την Ασία δεν πρέπει να στιγματίζονται εξαιτίας της διάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC.
Σε ανακοίνωσή του, το WTTC παίρνει θέση κατά των δυσανάλογων αντιδράσεων οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε διακρίσεις ή στον στιγματισμό των τουριστών αυτών.
Ο πανικός μπορεί να στιγματίσει τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά στον κόσμο και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες, τονίζει το Συμβούλιο.
Την ώρα που πάνω από 40.000 από όλο τον κόσμο έχει διαπιστωθεί οτι έχουν τον ιό, το 98% των περιστατικών καταγράφονται στην Κίνα. Η θνησιμότητα του ιού δεν ξεπερνά το 2% έναντι 10% του SARS και 34,4% του MERS.
Ενώ κάποιες κακώς καθοδηγούμενες ενέργειες μπορεί να μην έχουν κακή πρόθεση και είναι ξεκαθαρο οτι ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων χρειάζεται να παίξει ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αυτό δεν θα επιτευχθεί με την απομόνωση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής αγοράς στον κόσμο, τονίζει η πρόεδρος του WTTC, κ. Gloria Guevara.
Στη συνέχεια της δήλωσής της παραθέτει στοιχεία όπως οτι οι κινέζοι τουρίστες, είτε ταξιδεύουν ατομικά είτε με ομάδες, αντιπροσωπεύουν το 16% των παγκόσμιων διεθνών ταξιδιωτών δαπανών και η Ασία καταγράφει μέση ετήσια ανάπτυξη 7% στον κλάδο την τελευταία δεκαετία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, τονίζει η πρόεδρος του WTTC, οτι τα ταξίδια και ο τουρισμός από και προς την Κίνα έχουν τεράστια πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη στον κόσμο, υπογραμμίζοντας οτι το WTTC εκτιμά οτι ο κλάδος αποτελεί δύναμη για το καλό και ενώνει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.
Τα στοιχεία του WTTC δείχνουν οτι ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός, βάσει δαπανών, έχει επταπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία, με μέση ετήσια ανάπτυξη 21,7%. Κάθε χρόνο, ο κλάδος συνεισφέρει 10,4% ή 8,8 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ και μία στις 10 θέσεις εργασίας.