Τον τρίτο εβδομαδιαίο χάρτη κοινών περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, στις χώρες εντός Σένγκεν και στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μετά και τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη λήψη κοινών μέτρων ως προς τη διατήρηση του δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της ΕΕ.
Οι νέοι χάρτες υποδηλώνουν ότι λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα πρέπει να επιβληθούν περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των κρατών- μελών, καθώς περισσότερες χώρες έχουν επισημανθεί ως κόκκινες, που σημαίνει εξαιρετικά επικίνδυνες.
Το ECDC δημοσίευσε για άλλη μια φορά τέσσερις διαφορετικούς χάρτες, βάσει των πληροφοριών που παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Στον πρώτο χάρτη, που είναι αυτός του «Συνδυασμένου δείκτη: Ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών, Ποσοστό τεστ και θετικά τεστ», αρκετές χώρες έχουν περάσει από κίτρινο σε κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι 50 ή υψηλότερο και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι 4% ή υψηλότερο, ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι πάνω από 150. Ειδικότερα, οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν τη Γερμανία, με κάποιες εξαιρέσεις, την Ιταλία, τη Σουηδία (ολόκληρη η επικράτεια), τη Σκωτία και την Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου, για τις οποίες δεν υπήρχαν πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και τη Λιθουανία.
Ταυτόχρονα, περισσότερες περιοχές της Νορβηγίας έχουν γίνει κίτρινες από πράσινες, και ολόκληρη η Ελλάδα είναι τώρα κίτρινη από πράσινη, με εξαίρεση την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πρόσφατα σημειώθηκε με κόκκινο χρώμα.
Ένα μεγάλο μέρος της Φινλανδίας και ολόκληρη η Λετονία παραμένουν κίτρινες, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι 50 ή υψηλότερο και το ποσοστό θετικής δοκιμής είναι 4% ή υψηλότερο ή το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι πάνω από 150.
Όσον αφορά στις Γερμανία, την Αυστρία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία (εξαιρούνται η Σκωτία και η Ουαλία) δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Οι κοινοί χάρτες είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία συμφώνησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ. Μέσω των χαρτών, το Συμβούλιο σκοπεύει να διευκολύνει τα κράτη-μέλη να συντονίσουν την προσέγγιση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας, ως απάντηση στον κορωνοϊό.