Οι νέοι χάρτες, έκτοι στη σειρά, που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προς υποστήριξη της συντονισμένης προσέγγισης στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία κορωνοϊού, επανέρχονται στη σύσταση «μην ταξιδεύετε», προς τους πολίτες της ΕΕ.
Οι εβδομαδιαίοι χάρτες δείχνουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει υψηλός, σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλαν τα ίδια τα κράτη μέλη.
Οι χάρτες βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy) έως τις 23:59 κάθε Τρίτη, επεξηγεί το ECDC.
Ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο η Δημοκρατία της Ιρλανδίας άλλαξε το χρώμα της από κόκκινο, όπως ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σε πορτοκαλί.
Από την άλλη πλευρά, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει την κατάστασή της ως μερικώς ασφαλής, αυτή την εβδομάδα η χώρα είναι σχεδόν ολόκληρη κόκκινη, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, με μόνο μερικά από τα μικρότερα νησιά της να έχουν παραμείνει πορτοκαλί .
Η Φινλανδία διατήρησε επίσης το καθεστώς της ως η μόνη χώρα της ΕΕ με ορισμένες πράσινες περιοχές. Στη Νορβηγία, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, καθώς η σκανδιναβική χώρα παραμένει ως επί το πλείστον πορτοκαλί, με μόνο ένα μικρό μέρος της να παρουσιάζεται με κόκκινο χρώμα. Η Γροιλανδία, ταυτόχρονα, παραμένει εντελώς πορτοκαλί.
Για αυτήν την εβδομάδα, λείπουν πληροφορίες μόνο για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με την τελευταία να μην ενημερώνει για πέμπτη συνεχόμενη φορά.
Σύμφωνα με τα ποσοστά των τεστ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν από τα χαμηλότερα, μεταξύ 300 και 999 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.
Η Δανία, από την άλλη πλευρά, έχει τα υψηλότερα ποσοστά τεστ, εξετάζοντας πάνω από 5.000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, περιοχές της Ιταλίας και περιοχές της Ισπανίας.
Οι παραπάνω χώρες πραγματοποιούν μεταξύ 2.500-4.999 τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.
Όσον αφορά τα ποσοστά θετικότητας, οι χώρες που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα με θετικό αποτέλεσμα, είναι οι εξής: Δανία, Φινλανδία, Γροιλανδία, Λετονία, Νορβηγία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας.