Tα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την προστασία των ταξιδιών που διαρκούν έως 72 ώρες, χωρίς καραντίνα, επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).
Η ανωτέρω σύσταση αποτελεί μέρος των τυποποιημένων κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (EASA/ECDC) σχετικά με τα επιβληθέντα μέτρα αυτό-απομόνωσης και τη διαδικασία των τεστ με τίτλο «Προσθήκη στο πρωτόκολλο ασφάλειας της αεροπορίας».
Ο EASA και το ECDC προέτρεψαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν την καραντίνα για τα επαγγελματίες που ταξιδεύουν για λιγότερο από 72 ώρες. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το WTTC, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών και να στηρίξει τον οικονομικό τομέα που υπέστη ζημία από τον κορωνοϊό.
Στην έκθεση της ομάδας «Global Travel Taskforce» επισημαίνεται ότι η πρόταση εξετάζεται ήδη από την κυβέρνηση της Βρετανίας.
Ωστόσο, οι συστάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς δεν αναφέρουν την αντικατάσταση των μέτρων καραντίνας με μια διαδικασία τεστ κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του WTTC, Gloria Guevara, η αναζωογόνηση των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης: Πέρυσι, τα εισερχόμενα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη ανήλθαν σε 99.8 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 272 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Παράλληλα, κα Guevara ανέφερε ότι η άρση των μέτρων καραντίνας για επιβάτες που ταξιδεύουν για λιγότερο από 72 ώρες, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την αναβίωση των μαζικών επαγγελματικών ταξιδιών. Επιπλέον, η κα Guevara επεσήμανε ότι, μολονότι επικροτούνται όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση των διεθνών ταξιδιών, το Συμβούλιο προσπαθεί να πείσει τον EASA και το ECDC να επικεντρωθούν στα τεστ κατά την αναχώρηση και όχι στο σημείο εισόδου, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού επί του αεροσκάφους αλλά και οι περιττοί φραγμοί στις μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη σύσταση που δημοσίευσε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των κανόνων καραντίνας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, ώθησε τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις να καλέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν και τα δύο αυτά μέτρα που επιβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.