Oι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν μείωση 83% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρέμεναν ενεργοί, ωστόσο ο δείκτης Εμπιστοσύνης στα ταξίδια, που συντάσσει ο ΠΟΤ, εμπεριέχει ενδείξεις βραδείας ανάκαμψης.
Από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο του 2021, οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν 180 εκατ. λιγότερες διεθνείς αφίξεις έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.
Κατά την ίδια περίοδο, η Ασία και ο Ειρηνικό συνέχισαν να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητα με μείωση 94% στις διεθνείς αφίξεις.
Η Ευρώπη είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στον κόσμο (-83%) και ακολούθησε η Αφρική με -81%, η Μ. Ανατολή με -78% και η Αμερική με -71%.
Αυτά τα δεδομένα καταγράφονται στη βάση της μείωσης 73% των παγκόσμιων διεθνών τουριστικών αφίξεων του 2020, σηματοδοτώντας τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού.
Ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili σχολιάζει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης και καταγράφεται αργή επιστροφή της εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν το κλειδί για την ανάκαμψη, όμως θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία και η επικοινωνία ενώ παράλληλα η διαδικασία των τεστ θα πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο οικονομική εάν θέλουμε να δούμε επιστροφή της σεζόν στο βόρειο ημισφαίριο.
Η πιο πρόσφατη έρευνα του Πάνελ Ειδικών του Τουρισμού του ΠΟΤ, η οποία παρουσιάζει τις προοπτικές για την περίοδο από το Μάιο έως και τον Αύγουστο, εμφανίζει ενδείξεις ελαφριάς βελτίωσης. Ο ρυθμός των εμβολιασμών σε ορισμένες αγορές-κλειδιά καθώς και οι πολιτικές ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού, και κυρίως του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ, έχουν ενισχύσει τις ελπίδες για επαναφορά του τουρισμού σε ορισμένες από αυτές.
Συνολικά, το 60% των ειδικών προβλέπει επαναφορά του διεθνούς τουρισμού από το 2022, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 50% που προέβλεπε το ίδιο τον Ιανουάριο του 2021. Το υπόλοιπο 40% προβλέπει πιθανή επαναφορά μέσα στο 2021, σε μικρότερο όμως ποσοστό έναντι του αντίστοιχου του Ιανουαρίου. Σχεδόν οι μισοί ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά τον διεθνή τουρισμό, πριν από το 2024 τουλάχιστον, ενώ το ποσοστό που πιστεύει σε επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας το 2023 παρουσιάζει μικρή μείωση έναντι του Ιανουαρίου και διαμορφώνεται το 37%.
Ως σημαντικότερα προβλήματα για την επιστροφή του κλάδου σε ρυθμούς ανάκαμψης, οι ειδικοί αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την έλλειψη συντονισμού στα ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του ΠΟΤ παρουσιάζει επίσης τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό το 2020 παρουσίασαν μείωση 64% σε πραγματικούς όρους, που ισοδυναμεί με μείωση άνω των 900 δισ. δολαρίων, περιορίζοντας τη συνολική αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κατά περισσότερο από 4% το 2020. Οι συνολικές απώλειες εσόδων από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών), αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,1 τρισ. δολάρια ΗΠΑ. Η Ασία και ο Ειρηνικός (-70% σε πραγματικούς όρους) και η Μ. Ανατολή (-69%) είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις εισπράξεων.