Στο 23,9% αναμένεται να περιοριστεί η ανάκαμψη, σε ετήσια βάση, του ευρωπαϊκού κλάδου ταξιδιών και τουρισμού αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που διενήργησε η Oxford Economics για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, WTTC.
Τα δεδομένα από το WTTC δείχνουν ότι αυτή η αργή ανάκαμψη οφείλεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθόλη τη διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα κατά το πρώτο ήμισυ, οι οποίοι συνέχισαν να εμποδίζουν την ανάκαμψη του κλάδου.
Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ ανερχόταν σε 1,92 τρισ. ευρώ, ή το 9,5% του συνόλου της οικονομίας. Ωστόσο, το 2021 η συμβολή αυτή μπορεί να παρουσιάσει αύξηση μικρότερη από το ένα τέταρτο (23,9%), υστερώντας σε σχέση με την αναμενόμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου κλάδου (30,7%).
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι το 2022 η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 38%, δηλαδή κατά 439 δισ. ευρώ.
Παρότι τα επίπεδα αυτά βρίσκονται μακριά από την εποχή προ πανδημίας, η ανάπτυξη του κλάδου παρουσιάζει ελαφριά αύξηση λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού και της ενδοευρωπαϊκής κινητικότητας η οποία ενισχύεται από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο λανσαρίστηκε στις αρχές Ιουλίου του 2021. Όμως, με τα σύνορα κλειστά στον διεθνή τουρισμού, η Ευρώπη πάσχιζε να ανακάμψει.
Ο παγκόσμιος φορέας τουρισμού επισημαίνει ότι παρότι η ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού προσφέρει μια ανακούφιση, δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί την πλήρη ανάκαμψη που χρειάζεται η περιοχή προκειμένου να διασωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και εκατ. θέσεις εργασίας.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ενώ οι εγχώριες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 30,2% σε ετήσια βάση το 2021, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν μικρότερη αύξηση μόλις 19,3% φέτος, φτάνοντας τα 242 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα των 560 δισ. ευρώ το 2019.
Αύξηση των διεθνών δαπανών κατά 77,2% το 2022
Το 2022, οι εγχώριες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 27,7%. Ωστόσο, εξαιτίας των χαλαρών περιορισμών που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με εκατομμύρια περισσότερους ευρωπαίους πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν κατά 77,2% σε ετήσια βάση.
Το 2019, ο κλάδος των Ευρωπαϊκών Ταξιδιών και Τουρισμού υποστήριξε περισσότερες από 38 εκατ. θέσεις εργασίας. Μετά την απώλεια 3,6 εκατ. θέσεων εργασίας πέρυσι, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σε σχεδόν πλήρη αδιέξοδο, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος.
Ωστόσο, η έρευνα του WTTC περιλαμβάνει εκτιμήσεις για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 15,7% το 2022, ή αύξηση κατά 5,5 εκατ. θέσεις εργασίας.
Παρότι η έρευνα δείχνει ότι ξεκινά μια αργή πορεία ανάκαμψης στον ευρωπαϊκό κλάδο ταξιδιών και τουρισμού, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος, δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson. Η κ. Simpson υπογραμμίζει την ανάγκη να αντικατασταθεί η εικόνα των κατακερματισμένων περιορισμών με μιαι δέσμη εναρμονισμένων κανονισμών στα ταξίδια.
5 μέτρα για επιτάχυνση της τουριστικής ανάκαμψης στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Oxford Economics για λογαριασμό του WTTC, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της περιοχής και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να είναι πιο θετική φέτος και το επόμενο έτος, εάν τηρηθούν πέντε ζωτικά μέτρα από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως...
-Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον τελικό προορισμό τους.
-Δεύτερον, η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων που επιτρέπουν σε όλους τους ταξιδιώτες να αποδείξουν εύκολα την κατάσταση ανοσίας COVID (όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ), επιταχύνοντας τη διαδικασία στα σύνορα σε όλο τον κόσμο.
-Τρίτον, για να επανεκκινήσουν πλήρως τα ασφαλή διεθνή ταξίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ και
-τέταρτον, συνεχή υποστήριξη της πρωτοβουλίας COVAX/UNICEF για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
-Τέλος, η εφαρμογή ενισχυμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Εάν ακολουθηθούν αυτά τα πέντε ζωτικής σημασίας μέτρα πριν από το τέλος του 2021, η έρευνα δείχνει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σημαντικός.
Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 28,8% (σχεδόν 270 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από ετήσια αύξηση κατά 40,3% (πάνω από 480 δισ. ευρώ) το 2022.
Οι διεθνείς δαπάνες θα επωφεληθούν επίσης από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα παρουσιάσουν αύξηση 26,3% φέτος και σημαντική αύξηση 81,8% το 2022.
Η ανάπτυξη του κλάδου θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, με αύξηση 4% στις θέσεις εργασίας το 2021. Ωστόσο, με τα σωστά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, ο αριθμός των απασχολουμένων το επόμενο έτος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα με ετήσια αύξηση 17,6%, φτάνοντας σχεδόν τα 43 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Αυτή την εβδομάδα, το WTTC ένωσε επίσης τις δυνάμεις του με έναν αριθμό ταξιδιωτικών και τουριστικών ενώσεων, όπως το Airports Council International, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών και η Παγκόσμια Ένωση Κρουαζιέρας, καλώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αφαιρέσουν όλα τα συστήματα χρωματικής κωδικοποίησης και να κινηθούν προς μια προσέγγιση κινδύνου ανά ταξιδιώτη και όχι χωρών.