Η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (EIR) αποκαλύπτει ότι ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού στη Μέση Ανατολή αναμένεται να δημιουργήσει την επόμενη δεκαετία σχεδόν 3,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που δείχνει κατά μέσο όρο 360.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, αποκαλύπτει επίσης ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι εκείνος που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, με τη μέση ετήσια ανάπτυξή του να ξεπερνά τη συνολική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 7,7% ετησίως μεταξύ 2022-2032, τριπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για τη συνολική οικονομία της περιοχής, για να φθάσει σχεδόν τα 540 δις. δολάρια (10,1% του συνόλου της οικονομίας).
Η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 36% σε πάνω από 256 δις. δολάρια έως το τέλος του 2022, που αντιστοιχεί στο 6,5% του συνολικού οικονομικού ΑΕΠ, ενώ η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 8,7% , ξεπερνώντας τις 6 εκατ. θέσεις εργασίας.
Η ετήσια έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού δείχνει επίσης περαιτέρω αισιοδοξία για το ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού της περιοχής, το οποίο θα μπορούσε σχεδόν να φτάσει τα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2023 - μόλις 2,5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Πριν από την πανδημία, η συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 8,4% (323,6 δις. δολάρια) το 2019, υποχωρώντας σε μόλις 4,5% (162,6 δις. δολάρια) το 2020, που αντιπροσώπευε μια εκπληκτική απώλεια 49,8%.
Επίσης, το 2019, ο τομέας υποστήριξε 6,9 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή ενώ πέρυσι, η συνεισφορά του στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 188,5 δις. δολάρια.
Ο κλάδος σημείωσε επίσης ανάκαμψη περισσότερων από 390.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει θετική αύξηση 7,6% φτάνοντας τα 5,6 εκατ.
Η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση θα μπορούσε να ήταν υψηλότερη, αν δεν υπήρχε ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron.
Από την έναρξη της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν δείξει απόλυτη δέσμευση για τα ταξίδια και τον τουρισμό.
Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία έχει επιδείξει εξαιρετική ηγεσία καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, πιέζοντας για μεγαλύτερο περιφερειακό και παγκόσμιο συντονισμό και πραγματοποιώντας μια σημαντική επένδυση στα ταξίδια και τον τουρισμό, όχι μόνο στη χώρα αλλά σε όλο τον κόσμο.