Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους εποχικά εργαζόμενους με την επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα και, δευτερευόντως, για την "ακατανόητη καθυστέρηση στην διαδικασία κήρυξης της Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική".
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε την προκήρυξη 4ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12:00 – 16:00 την Τετάρτη 22/02/2023 και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο και κάθε τουριστικό προορισμό στα κατά τόπους σωματεία της.
Αναφέρει η χαρακτηριστικά η ΠΟΕΕΤ:
"Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε την προσπάθεια για την επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας από τον Μάιο του 2022 με συνεχείς συναντήσεις, επιστολές και παρεμβάσεις, με κορύφωση των ενεργειών αυτών την σύντομη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης και την υπόσχεση που λάβαμε για συνάντηση σε λίγες ημέρες!!!
Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ και οι εποχικά εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα από τον Δεκέμβριο.
Η επιστολή της ΠΟΞ που τάσσεται υπέρ του αιτήματος μας, στην πράξη αποδομεί το επιχείρημα της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου" .
Η επιστολή της ΠΟΞ
Η ΠΟΞ, με την επιστολή της στους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, ζητεί την επαναφορά του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων στα προ των μνημονίων επίπεδα, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου, χωρίς περιορισμούς.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για μέτρο που θα καλύψει πραγματικές ανάγκες και θα δώσει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και οι οποίοι έχουν συμβάλει στον μέγιστο βαθμό με την εργασία τους στην τουριστική ανάπτυξη που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στη διαδικασία χορήγησης του εποχικού επιδόματος, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΞ, θα αποτελέσει ένα κίνητρο, αφενός, για την αύξηση της διάρκειας των εποχικής απασχόλησης και αφετέρου, για την προσέλκυση νέων εργαζόμενων σε έναν κλάδο που στηρίζει όσο λίγοι την ελληνική οικονομία. Και όλα αυτά, με δεδομένο ότι για το 2022 υπήρξε αδυναμία κάλυψης 60.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ.