Στην έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ 2023 παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (Π.Ο.Τ.) την παγκόσμια μελέτη των εργαλείων για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Τ., οι έννοιες της αειφορίας συχνά επικεντρώνονται στην οικολογική βιωσιμότητα, με μία από τις σημαντικές πτυχές να είναι η ανάγκη μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Dirk Gläser, ειδικός βιωσιμότητας του Π.Ο.Τ. επεσήμανε ότι για κάθε ιδέα, χρειάζονται και συγκεκριμένα πράγματα, όπως τα δεδομένα που λαμβάνονται από τις γνώσεις. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την επιβατική κίνηση, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου CO2. Ως εκ τούτου, ο Π.Ο.Τ. διερευνά τις τρέχουσες μεθόδους και τα όργανα μέτρησης που εφαρμόζονται στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Π.Ο.Τ., ο τουριστικός τομέας ευθύνεται για περίπου 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε μια προσπάθεια υποστήριξης ενεργών παραγόντων στον τουριστικό τομέα, για την αύξηση του ρυθμού των μέτρων προστασίας του κλίματος, το 2021 πραγματοποιήθηκε παγκόσμια έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των τρεχόντων μέτρων προστασίας του κλίματος στον τουριστικό τομέα. Σε αυτήν, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι ταξιδιωτικών προορισμών, εταιρειών και οργανισμών υποστήριξης από 131 χώρες.
‘Οσον αφορά στη διαμονή, για παράδειγμα, διατέθηκε στα ξενοδοχεία το εργαλείο Hotel Carbon Measurement Initiative (HCMI), μεθοδολογία και δωρεάν όργανο που επιτρέπει στα ξενοδοχεία να υπολογίζουν το αποτύπωμα CO2 των διαμονών στις εγκαταστάσεις τους. Υπάρχουν επίσης προσαρμοσμένα συστήματα μέτρησης σε πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης για μέλη, όπως αυτά που ανήκουν στην Greenkey κ.λπ. Το πλεονέκτημα για τα ξενοδοχεία είναι ότι το HCMI είναι ευρέως διαθέσιμο. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις και υπάρχουν πολλά νέα μέσα που προσφέρουν μια απλοποιημένη προσέγγιση.
Μεταξύ των εργαλείων και των μεθόδων που είναι διαθέσιμα στους τουριστικούς πράκτορες, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις: Το Much Better Adventures, χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η συνεργασία γίνεται αποκλειστικά με τοπικές, ανεξάρτητες εταιρείες, αποφεύγοντας έτσι τους μεσάζοντες, την αναποτελεσματικότητα και τις προσαυξήσεις. Αυτό προσφέρει στους πελάτες καλύτερη αναλογία τιμής προς απόδοση και για κάθε 100 δολάρια που ξοδεύουν, 78 δολάρια πηγαίνουν στην τοπική οικονομία. Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες υπάρχουν επίσης όργανα όπως η atmosfair, οι αριθμομηχανές ICAO και οι αριθμομηχανές Sustainable Travel International. Συνεπώς, τα διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας καθιστούν δυσκολότερη τη λήψη μετρήσεων, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τη συμπερίληψη των διεθνών αεροπορικών μεταφορών, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες αναζητούν τη χρήση εξωτερικών συμβούλων.
Τέλος, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για προορισμούς, όπως η πρωτοβουλία για τη μέτρηση του βιώσιμου τουρισμού (MST), η οποία εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο, το μοντέλο εισροών-εκροών που χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, προσαρμοσμένες αριθμομηχανές εποπτευόμενες από DMOs, το Adme open ή η αριθμομηχανή Co2rism. Σε τέτοιες περιπτώσεις, διαπιστώνεται ότι η πιο περίπλοκη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι προορισμοί, είναι αυτή της κατανόησης των ρόλων, των περιορισμών κ.α. Επιπλέον, οι προορισμοί είναι οι λιγότερο εφοδιασμένοι από πλευράς πόρων.