Με το μήνυμα «Ο τουρισμός επέστρεψε και δεσμεύεται να αποδώσει θετικές αλλαγές που υπερβαίνουν τον κλάδο», επέστρεψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου του 2023.
Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να φτάσει στο 80-95% των προπανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος της χρονιάς, καταγράφοντας μόνο τον Ιανουάριο 70 εκατ. διεθνείς αφίξεις, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.
Η επιστροφή της ΙΤΒ αναδείχθηκε από τον ΠΟΤ ως απόδειξη ισχυρής εμπιστοσύνης στα ταξίδια, ως «το απόλυτο βαρόμετρο της εμπιστοσύνης».
Στην επίσημη έναρξη της έκθεσης, ο ΠΟΤ τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης, της πρακτικής και των επενδύσεων ώστε ο τουρισμός να μπορέσει να αποδώσει στο απόλυτο των δυνατοτήτων του.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΙΤΒ, ο ΠΟΤ ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία του με τη Σαουδική Αραβία στην προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.
Υπέγραψε δε νέα συμφωνία με τη Σχολή Business του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης, που αφορά τη συνεργασία στη δημιουργία νέου πτυχίου Bachelor of Science στον Διεθνή Αειφόρο Τουρισμό.
Το κυρίαρχο μήνυμα της επένδυσης τους ανθρώπους υπογραμμίστηκε επίσης από τη συμμετοχή του ΠΟΤ στην εκδήλωση «Industry Roundtable», η οποία αξιοποίησε ως αφετηρία το γεγονός ότι ο ΠΟΤ αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αναγνωρίζοντας τη ζωτικής σημασίας ανάγκη για περισσότερες και πιο στοχευμένες επενδύσεις στην εφαρμογή των σχεδίων στον τουρισμό, ο ΠΟΤ επιβεβαίωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού του 2023 θα έχει τη θεματική «Τουρισμός και Πράσινες Επενδύσεις».
Παράλληλα, ο ΠΟΤ παρουσίασε μια νέα έκθεση που αναδεικνύει την πρόοδο του παγκόσμιου τουρισμού στην καταμέτρηση των εκπομπών θερμοκηπίου. Η έκθεση, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στον Τουριστικό Κλάδο» συντάχθηκε από τον ΠΟΤ με τη στήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με τον οργανισμό Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC), και περιλαμβάνει συστάσεις που θα βοηθήσουν να διασφαλιστούν πιο αξιόπιστες μετρήσεις εκπομπών, με στόχο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της Διακήρυξης της Γλασκόβης για τις Κλιματικές Δράσεις στον Τουρισμό.