"Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μετά την τελευταία καταστροφική θεομηνία του «Ντάνιελ», γενικά στη Θεσσαλία και ειδικά στη Μαγνησία, πόσο βάλλεται ο πλανήτης μας και ο κόσμος μας από τις κλιματικές αλλαγές. Το νερό μολύνεται, οι άνθρωποι ξεριζώνονται, η τροφή λιγοστεύει και γενικά η βιωσιμότητα καθίσταται το πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος μας μέσα σε μια στιγμή", υπογραμμίζει στο μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Η συνέχεια του μηνύματος....
"Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της τουριστικής μας δραστηριότητας, ώστε αυτή να μπορεί να υλοποιείται χωρίς αποκλεισμούς και να είναι βιώσιμη.
Πώς όμως να οδηγηθούμε στην αναγέννηση μέσα από αυτή την κλιματική κρίση και τα τόσα απανωτά χτυπήματα; Αρκούν οι πράσινες επενδύσεις για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε;
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος έχει ως θεματικό άξονα τον "Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις". Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO έδωσε έμφαση στις επενδύσεις για τους Ανθρώπους (επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες), για τον Πλανήτη (επενδύοντας σε βιώσιμες υποδομές και επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό) και για την Ευημερία (επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα).
Συμφωνούμε στην ανάπτυξη σχεδίων δράσης για τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μας. Συμφωνούμε και στο να εκπαιδευτούμε, ώστε να έχουμε ετοιμότητα και περιβαλλοντική συνείδηση και δεξιότητες τέτοιες, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αντίστοιχες απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και υποστηρίζουμε τη βιώσιμη λειτουργία. Όμως, στον πράσινο μετασχηματισμό δεν θα πρέπει να μπαίνουν απόλυτα κριτήρια, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ξενοδοχεία και οι οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στην παρούσα φάση επίσης θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη στήριξη, καθώς τα ξενοδοχεία της περιοχής μας και όχι μόνο, μην ξεχνάμε έχουν βγει μέσα από μια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ κρίση ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 12 ΕΤΩΝ.
Τα επόμενα χρόνια βασικό κριτήριο για τον επισκέπτη θα αποτελεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ξενοδοχείου ή μιας επιχείρησης γενικότερα. Αυτό είναι στην ατζέντα μας ήδη.
Χρειαζόμαστε επειγόντως, ένα σχέδιο δράσης σαφώς για εξοικονόμηση νερού, ενέργειας, κτλ. μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και επενδύοντας στην ποιότητα, όμως πρέπει το πράσινο μοντέλο τουρισμού δεν πρέπει να είναι «ελιτίστικο» και πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συλλογικά την ανταγωνιστικότητά μας ως κλάδος, ο οποίος πάντα προσφέρει στην ελληνική οικονομία ακόμη και όταν βάλλεται. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεις ειδικών μορφών τουρισμού και έργα αναβάθμισης των υποδομών μας που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στην αναγκαία «πράσινη» ατζέντα. Ειδικά τώρα, που έχουμε υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι επιχειρήσεις του τουρισμού στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία βιώνουν για μια ακόμη φορά ανασφάλεια για το μέλλον και για τη βιωσιμότητά τους.
Πράσινες επενδύσεις ΝΑΙ, πάντα, όμως, με βάση τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ παράγοντα.
Δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι μια ευθύνη, την οποία θα πρέπει να «σηκώσουμε» ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
ΥΓ= Ένα είναι σίγουρο: Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα ταμεία ΔΕΝ δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων, την αύξηση του φόρου διαμονής και σίγουρα όχι μόνο από τα ξενοδοχεία. Η οποιαδήποτε επιβάρυνση θα πρέπει να απασχολεί όλο τον τουριστικό κλάδο".