ΕΞΑΑΑ | Χαμηλότερες επιδόσεις από το 2019 τόσο τον Αύγουστο όσο και το 8μηνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

28-09-23 | ΦΟΡΕΙΣ

Χαμηλότερες επιδόσεις από το 2019 κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας τόσο τον Αύγουστο όσο και στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Ειδικότερα, τα μηνιαία στοιχεία "Κίνησης και Απόδοσης Ξενοδοχείων", που συγκεντρώνονται και αναλύονται από την ΕΞΑΑΑ με τη συνεργασία της GBR Consulting, δείχνουν ότι:

Όπως υπογραμμίζει η ΕΞΑΑΑ, τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να λειτουργούν με αυξημένα έξοδα λειτουργίας λόγω της γενικότερης ακρίβειας σε είδη, αγαθά και υπηρεσίες, που ξεπερνούν κατά πολύ την όποια αύξηση της τιμής δωματίου.  

Η σύγκριση έναντι των ανταγωνιστικών πόλεων

Σε επίπεδο πόλεων – ανταγωνιστών, τα στοιχεία του 8μήνου 2023 της Αθήνας σε σύγκριση με τις επιδόσεις των πόλεων - ανταγωνιστών της, δείχνουν μια καλή θέση της αθηναϊκής μέσης πληρότητας (76,1%) καθώς η μέση πληρότητα στους λοιπούς ανταγωνιστικούς προορισμούς κυμαίνεται σε ποσοστά από 63,2%  (Κωνσταντινούπολη) έως και 78,7% (Λονδίνο).
Η μέση τιμή δωματίου της Αθήνας, όμως, εξακολουθεί να είναι αρκετά πιο χαμηλή απ’ αυτή των άλλων πόλεων και τη συνοδεύει ένα μέτριο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Πιο συγκεκριμένα:

"Από πλευράς μας είμαστε αντίθετοι στην αύξηση του ήδη άδικου φόρου διαμονής, μέτρο το οποίο εφαρμόσθηκε με στόχο να βοηθήσει την χώρα να βγει από τα μνημόνια και ελπίζουμε να δρομολογηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς της ξενοδοχίας και του Τουρισμού ώστε να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ιδίως μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το θέμα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, πως υπάρχουν πλήθος σύγχρονων,  επικαιροποιημένων με βάση την ισχύουσα τουριστική πραγματικότητα πρακτικών που υιοθετήθηκαν και δρομολογήθηκαν σε σημαντικές τουριστικές πόλεις (βλ. Νέα Υόρκη) και χώρες (βλ. Πορτογαλία) για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τις οποίες ναι, θα μπορούσαμε να έχουμε λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς μας, προκειμένου τα όποια ‘μέτρα’ που ούτως ή άλλως αργήσαμε να αποφασίσουμε να μην αποδειχθούν πολύ σύντομα ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά - ανίκανα να θωρακίσουν την ποιότητα κυρίως του τουριστικού μας προϊόντος.

Ελπίζουμε στην άμεση υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων για την καταπολέμηση του κοινωνικού προβλήματος που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται έντονο και στην χώρα μας". 

Δείτε τα γραφήματα:


1. ΜΕΣΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ: 08 2023
2. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: 08 2023 
3. ΕΣΟΔΟ ΑΝΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: 08 2023 
 

διαβάστε ακόμα

Η Ελλάδα προβάλλεται ως προορισμός τουρισμού περιπέτειας στη βρετανική αγορά
Πρόγραμμα ‘‘FutureShapers Greece’’ | Εκπαίδευση 1.000 επιχειρηματιών και επαγγελματιών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Ε.Ξ.Μαγνησίας - ΕΟΤ | Ομάδα εργασίας για την προώθηση των πτήσεων και την τουριστική προβολή της Μαγνησίας
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
Ζήτηση ακινήτων στη Λάρνακα από Λιβανέζους επενδυτές
Marketing Greece | Συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων
Μειώνεται ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση  και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025