Ορόσημο για τον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και τουρισμού αποτελεί η έκδοση της Έρευνας Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου στον τουρισμό, που παρουσιάζουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Βιώσιμου Τουρισμού (STGC) με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Πρόκειται για τα πιο περιεκτικά περιβαλλοντικά δεδομένα στην ιστορία του κλάδου, τα οποία συνδυάζουν οικονομικούς δείκτες με κρίσιμα ζητήματα όπως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η χρήση και η παραγωγή ενέργειας, η χρήση του νερού, η μόλυνση του αέρα και η χρήση πηγών καθώς και τα προφίλ ηλικίας, φύλου και μισθών διαφορετικών θέσεων εργασίας, καθώς και εναρμονισμένοι δείκτες για ένα ευρύ φάσμα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Πρωταρχικός στόχος αυτής της πρωτοποριακής εργασίας είναι μεταφέρει με μεγάλη ακρίβεια δεδομένα ανά τομέα, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες, ευθυγραμμιζόμενη εκ νέου με τα παγκόσμια ορόσημα βιωσιμότητας.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ κάθε δολαρίου που δημιουργείται από τον κλάδο ταξιδίων και τουρισμού στην οικονομία και τις επακόλουθες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.
Τα κυριότερα σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν:
-Περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κυριότερα σημεία):
• Ο τομέας Ταξιδίων και Τουρισμού επιδεικνύει μια εντυπωσιακή τάση αποσύνδεσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος από την αύξηση του ΑΕΠ.
• Τα βασικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν μείωση στη χρήση νερού, εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατανάλωσης ενέργειας και εξόρυξης υλικών.
• Το μερίδιο του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 10,6% το 2019
• Ο τομέας αντιπροσώπευε το 0,9% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης νερού το 2019
• Το υλικό αποτύπωμα του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού αντιπροσωπεύει το 5-8% της παγκόσμιας εξόρυξης υλικού
• Η έρευνα της έκθεσης περιλαμβάνει ρύπους όπως, μεταξύ άλλων,
τα σωματίδια, το μονοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία και τα οξείδια του αζώτου.
Τα δεδομένα καταγράφουν τις επιδόσεις του κλάδου στους 15 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή του για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.
Τα πρωτοποριακά αυτά δεδομένα καλύπτουν 185 χώρες από όλο τον κόσμο και θα ενημερώνονται κάθε χρόνο.