HOTREC: Ορόσημο για ολόκληρο τον κλάδο φιλοξενίας η συμφωνία στην ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

17-11-23 | ΦΟΡΕΙΣ

Η HOTREC καλωσορίζει την προσωρινή συμφωνία για τη Ρύθμιση της ΕΕ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί θα βοηθήσουν να αναβαθμιστεί η αγορά ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων  βραχυχρόνιων μισθώσσεων και παραδοσιακής φιλοξενίας. 

Είναι σημαντικό, επισημαίνει η HOTREC, όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν τη νομοθεσία σε ολόκληρη την επικράτειά τους. 

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν την εγγραφή των ιδιοκτητών και ένα πλαίσιο κοινοποίησης δεδομένων στις δημόσιες αρχές. Η HOTREC εκτιμά ότι η νομοθεσία αποτελεί σημαντικό εργαλείο δημόσιας πολιτικής που θα  αυξήσει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά καταλυμάτων. 

Ως ένας από τους περισσότερο οριοθετημένους κλάδους στην ΕΕ, οι ξενοδόχοι θεωρούν αθέμιτο τον ανταγωνισμό με καταλύματα που επί του παρόντος δεν απαιτείται ούτε να υποβάλουν μια βασική σειρά δεδομένων. Η Ρύθμιση της ΕΕ εισάγει επίσης κανόνες και υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην τρέχουσα ανισορροπία στην αγορά.

Η HOTREC εκτιμά ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τη Ρύθμιση στα νομικά τους συστήματα, καθώς μόνο μια τέτοια προσέγγιση θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τα ζητήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία, σύμφωνα με τον φορέα, συνεχίζουν να υποτιμώνται. Επομένως, μας ενθαρρύνει που διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη-μέλη ήδη έχουν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να εφαρμόσουν τη Ρύθμιση.  

Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια της HOTREC, Marie Audren, η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για ολόκληρο τον κλάδο της φιλοξενίας. Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, η HOTREC προειδοποιούσε για τις αρνητικές επιπτώσεις, την έλλειψη βασικών κανόνων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την αδιαφανή συμπεριφορά των διαδικτυακών πλατφόρμων. Όπως τόνισε η ίδια, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κανόνες και να ξεκινήσουν τη συλλογή δεδομένων το συντομότερο δυνατό, ενώ ξεκαθάρισε ότι η HOTREC θα συνεχίσει να ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν επιπτώσεις στους μετόχους, τους προορισμούς και τους κατοίκους.

διαβάστε ακόμα

"Το Ξενοδοχείο των δύο Κόσμων" στην Αρχαία Μεσσήνη
Lemnos Philema: Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου στη Λήμνο
Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ροδοφέγγαρο στη Ροδαυγή Άρτας
Σε επίπεδα 2019 φέτος ο Γερμανικός τουρισμός – 3ος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα
Αυστριακός τουρισμός: Η αύξηση στις τιμές διακοπών ξεπερνά τον πληθωρισμό
Βιώσιμος τουρισμός κρουαζιέρας στη Σαντορίνη - Συνάντηση της CLIA με τοπικούς παράγοντες
Κέρκυρα: Απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς παραχώρηση απλής χρήσης
Διαφημιστική καμπάνια ΕΟΤ | Γέμισαν Ελλάδα οι δρόμοι και το μετρό του Παρισιού
IAG - British Airways | Έρχονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας - επίσκεψη στο Τόκυο