Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων «Διαμονή» κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση τις απόψεις και προτάσεις της, σχετικά με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν τα μέλη της και το κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Αναφέρει η Συνομοσπονδία:
Το συγκεκριμένο μέτρο «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος», μας γυρνά πίσω δεκαετίες.
Γνωστή άδικη αντισυνταγματική μέθοδος φορολόγησης με μέτρα οριζόντια και αυθαίρετα. Έχουν επιβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα αποσύρθηκαν, αφού όμως είχαν ήδη καταστρέψει πολλούς επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες.
Η Συνομοσπονδία μας είναι αντίθετη σε τέτοια μέτρα. Πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ!
Επειδή, όμως, στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε δει επανειλημμένα να εφαρμόζονται παρόμοια απαράδεκτα μέτρα, προτείνουμε τουλάχιστον κάποιες βελτιώσεις:
Για τις επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας –όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων- πρέπει να υπολογίζονται μόνο οι πραγματικοί μήνες λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνεται ηλεκτρονικά η προσωρινή παύση λειτουργίας και η επαναλειτουργία της επιχείρησης.
Παράδειγμα: αν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανοίγουν 1η Ιουνίου και κλείνουν 30 Σεπτέμβρη, προφανώς λειτουργούν μόνο 4 μήνες και όχι 12 μήνες το χρόνο. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν έσοδα επί 8 μήνες, το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος πρέπει να είναι το 1/3 του ετησίου Ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους.
Για να γίνεται αυτό, πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα δήλωσης «Αδράνειας επιχείρησης» (ηλεκτρονικά πλέον), ώστε να υπολογίζονται οι πραγματικές μέρες ή οι μήνες λειτουργίας των εποχικών ατομικών επιχειρήσεων, τόσο για τα τεκμήρια, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών/επιχειρηματιών.