O Έκτορας (HECTOR) προστατεύει τις τουριστικές υποδομές της Ευρώπης

14-12-23 | ΦΟΡΕΙΣ

Το έργο HECTOR στοχεύει στη δημιουργία μιας ολιστικής προσέγγισης για την προστασία των τουριστικών υποδομών σε όλη την Ευρώπη.

Θα περιλαμβάνει δράσεις που προέρχονται από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (SOP, συστάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, εργαλεία, πρωτόκολλα διαχείρισης και καλές πρακτικές σε όλα τα επίπεδα ασφάλεια, ασφάλεια), συγχωνεύοντας έτσι τα στοιχεία της ειδικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς (LEAs, δήμους, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τουριστικούς φορείς κ.λπ.), τόσο με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δημόσιων χώρων, όσο και την ΕΕ που ανέπτυξε εργαλεία, μεθόδους και συστάσεις σε αυτόν τον τομέα.

Το όνομα του έργου, είναι εμπνευσμένο από τον ρόλο του Έκτορα κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, ενός ήρωα που ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες του από τις μεγαλύτερες απειλές, καθώς στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη η ευρωπαϊκή κοινότητα να ενισχύσει το επίπεδο ασφάλειας του τουρισμού, τη βιομηχανία και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διαφυλάξουν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθώς και την ενίσχυση της προστασίας των τουριστικών τοποθεσιών στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν αξιολογήσεις τρωτότητας σε 10 διαφορετικά τουριστικά μέρη, συνδέοντας όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτό, τα εξαγόμενα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την αξιολόγηση περιστατικών των προηγούμενων επιθέσεων, έχοντας ως στόχο έναν αποτελεσματικότερο σχεδιασμό ασφάλειας, μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης και του σχεδιασμού. Επιπροσθέτως, θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο μοντέλου ασφαλείας για τουριστικούς χώρους που θα παρέχει ένα σύνολο διαδικασιών, συστάσεων, καλών πρακτικών, κατευθυντήριων γραμμών ασφάλειας βάσει σχεδιασμού και φυσικής ασφάλειας.

Συνοψίζοντας, το έργο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει-ενημερώσει, μέσω μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας, τουρίστες και αρμόδιους φορείς. Η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Αντιτρομοκρατική Ατζέντα της Επιτροπής, με εκτιμήσεις κινδύνου τουριστικών τοποθεσιών στην ΕΕ (πρόβλεψη), συμμετοχή της κοινότητας (πρόληψη), προσέγγιση βασισμένη στον σχεδιασμό ασφάλειας (προστασία) και ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (ανταπόκριση). Μέσω αυτού του έργου, επιτυγχάνεται ο πρώτος άξονας της Στρατηγικής της Ένωσης για την Ασφάλεια της ΕΕ, ένα περιβάλλον ασφάλειας για το μέλλον, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν τομέα ενδιαφέροντος για κάθε κράτος μέλος.

Το έργο αποτελείται από 4 πακέτα εργασίας που περιλαμβάνουν την πλήρη σειρά των λειτουργιών και των στόχων του έργου με έναν ολοκληρωμένο, αλλά συνοπτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, το πρώτο πακέτο θα καλύψει όλες τις απαραίτητες διοικητικές, ταξιδιωτικές και οικονομικές πτυχές του έργου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και τον συντονισμό της κοινοπραξίας, καθώς και την ομαλή διαδρομή καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το δεύτερο πακέτο προσπαθεί, αφού πραγματοποιήσει την αξιολόγηση τρωτότητας σε τουριστικούς χώρους, να αναγνωρίσει την Αξιολόγηση Ασφάλειας & Ανάλυση Κινδύνων του Τουριστικού Τοπίου της ΕΕ δημιουργώντας ένα Πρόγραμμα Μοντέλου Ασφάλειας με μέτρα και σχέδια ασφαλείας προσαρμοσμένα στα μέτρα σας. Το τρίτο πακέτο θα προωθήσει συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον τουρισμό, μέσω του CE HUBS και της δημιουργίας δικτύου φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών τοποθεσιών, κοινών εκπαιδεύσεων, πολυκαναλικής ευαισθητοποίησης και οριζόντιας συνεργασίας μέσω άσκησης σε καταστάσεις κρίσης.

Ο κύριος στόχος του τέταρτου πακέτου είναι ο καθορισμός, η καθιέρωση και η εκτέλεση εξαιρετικά αποτελεσματικών δράσεων επικοινωνίας, διάδοσης και εκμετάλλευσης για τη διασφάλιση της επιτυχίας του έργου και της μακροπρόθεσμης κληρονομιάς στην επίτευξη των στόχων του σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει τους ακόλουθους εταίρους:

1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

2. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

3. ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

4. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ

5. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

6. ΕΒΡΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7. LOUIS HOTELS PUBLIC CO LTD

8. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

9. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

10. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

11. ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

13. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

14. ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

15. BRINK'S HERMES SECURITY SERVICES Α.Ε.

16. ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

17. ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ Ε.Π.Ε

18. HERTZ AUTOHELLAS ΑΤΕΕ

 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα