HAPCO & DES: Εκτόξευση του τζίρου στον τουρισμό MICE στην Ελλάδα εάν ο κλάδος στηριχθεί – Χάνονται πάνω από 120 εκδηλώσεις το χρόνο

19-06-24 | ΦΟΡΕΙΣ

Τα 6,5 δισ. δολάρια μπορεί να αγγίξει ο τζίρος του κλάδου MICE στην Ελλάδα, εάν η Πολιτεία ασχοληθεί με την επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων για τον κλάδο, με κυρίαρχο το ζήτημα των υποδομών και ιδίως το ζητούμενο της κατασκευής ενός μεγάλου μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.

Η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία, επί του παρόντος, εκτιμάται σε περισσότερα από 2,5 δισ., που όμως δύναται μεσοπρόθεσμα, υπό προϋποθέσεις, να υπερδιπλασιασθεί.

Αυτό επισήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), Σίσσυ Λυγνού, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία κατ΄ έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα εταιρικά / corporate events.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, ετησίως η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικά / corporate events. Ουσιαστικά έχουμε απώλειες περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών / corporate events ετησίως, σε μια περίοδο όπου διεθνώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Άλλωστε, όπως προκύπτει από έκθεση του Εvents Industry Council σε συνεργασία με την Oxford Economics, το συνολικό ΑΕΠ που υποστηρίζεται από τις παγκόσμιες επιχειρηματικές εκδηλώσεις θα κατέτασσε τον κλάδο ως την 13η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ενώ οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις το 2019 υποστήριξαν 2.8 τρισ. δολάρια σε παραγωγή (επιχειρηματικές πωλήσεις), 27,5 εκατ. θέσεις εργασίας και 1,6 τρισ. δολάρια συμβολής στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το 2023 η Αθήνα φαίνεται ότι διατηρεί τη δυναμική της ανάμεσα στις σημαντικότερες πόλεις για συνέδρια, ενώ η Θεσσαλονίκη σημειώνει άνοδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η χώρα μας βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.

Παράλληλα, ο ελληνικός κλάδος συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι το κομμάτι του τουρισμού που αγγίζει περισσότερο από όλες τις άλλες μορφές τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, ενώ δίνει τη λύση στην εποχικότητα και στον ποιοτικό τουρισμό, και γι’ αυτό οφείλει να υποστηριχθεί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την Πολιτεία, υπογράμμισε η κ. Λυγνού. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο HAPCO & DES έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, και έχει λάβει δεσμεύσεις ότι το 2024 ο κλάδος πρόκειται να ενισχυθεί, όπως είπε.

Τα κύρια ζητούμενα φορέα συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι:

- Υποδομές: Ευέλικτο, Βιώσιμο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω. Ανάπτυξη υποδομών για κοινωνικές εκδηλώσεις και events άνω των 1.500 ατόμων. Ευελιξία στην χρήση των ιστορικών τόπων για events.

- Αναγνώριση: Αναγνώριση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη και την μετάδοση γνώσης και τεχνογνωσίας.

- Προβολή: Στοχευμένη προβολή, δημιουργία ειδικής καμπάνιας της συνεδριακής Ελλάδας (Meetings Industry) – Οργανωμένο σχέδιο προβολής σε εθνικό επίπεδο - και σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεδριακές εκθέσεις, όπου η εικόνα της χώρας μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.

- Επιστροφή του ΦΠΑ: Για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, έτσι ώστε να καταστεί ο Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

- Εθνικό Convention Bureau - Ο κεντρικός λόγος δημιουργίας της Greek Meetings Alliance

- Δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων: Απαραίτητο για την δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, που θα αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου. Μητρώο διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες.

- Εκπόνηση Μελέτης: Συμβολή φορέων για την εκπόνηση μελέτης για την μέτρηση της συμβολής του MICE Τουρισμού στη χώρα, καθώς και ενεργή παρουσία σε στρατηγικές δράσεις προβολής. Σημαντικό εργαλείο που λείπει, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες.

- Τιμές:  Ρύθμιση τιμών διαμονής για εθνικά και διεθνή συνέδρια. Αύξηση του ορίου τιμής διαμονής ΕΟΦ/ΣΦΕΕ από το μέγιστο όριο των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

- Εκπαίδευση: Αναβάθμιση της Τουριστική εκπαίδευσης και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management.

- Διεκδίκηση Συνεδρίων & Εκδηλώσεων: Κρατική υποστήριξη στη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων για τη χώρα.

- Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ενίσχυση των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στο MICE.

διαβάστε ακόμα

Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
H Όλγα Κεφαλογιάννη για το σ/ν: Πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό