Το ΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού» του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού πραγματοποίησε το Σάββατο 16/11/2024 βιωματική επίσκεψη στο Τυροκομείο «Στειακάκης» και το οινοποιείο «Silva Δασκαλάκη». Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδακτικό προσωπικό του ΠΜΣ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων, καθώς και το ρόλο αυτών των προϊόντων στη διαμόρφωση της γαστρονομικής και οινικής ταυτότητας της Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Συγκεκριμένα:
- Ο κ. Κωνσταντίνος Στειακάκης, (Τυροκομείο Στειακάκης), παρουσίασε τα διαφορετικά στάδια της τυροκόμισης, τους διαφορετικούς τύπους τυριών, τη σημασία της καινοτομίας με σεβασμό στην παράδοση, το ρόλο του τυριού στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.
- Ο κ. Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινοποιός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, παρουσίασε τις τοπικές ποικιλίες αμπελιών, τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργιών για την ανάπτυξη των οινοποιείων και του οινοτουρισμού, τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας διακριτής οινικής ταυτότητας της Κρήτης, καθώς και τη διαχρονική ανάπτυξη και εξέλιξη του δικτύου Wines of Crete.
- Η κα Χαρούλα Δασκαλάκη (Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη) αναφέρθηκε στα διαφορετικά στάδια και τις νέες τάσεις οινοποίησης, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή, καθώς και τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις της βιοδυναμικής καλλιέργειας.
- Οι κ.κ. Αντώνης Μελάκης και Λευτέρης Παρθενάκης (Vials on the go), παρουσίασαν τις νέες τάσεις και το ρόλο της καινοτομίας στη συσκευασία των οίνων, ανταποκρινόμενοι τόσο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και στις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Τις παρουσιάσεις ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους των επιχειρήσεων και γευσιγνωσία των προϊόντων τους.
Το ΠΜΣ ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές για τις εξαιρετικές και διαδραστικές παρουσιάσεις τους, τις επιχειρήσεις «Τυροκομείο Στειακάκης» και «Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη» για την υποδειγματική φιλοξενία, και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για τη διαχρονική συνεργασία και στήριξή του.