Τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να απελευθερωθεί η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού, παρουσίασε από το βήμα του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO, για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας.
Τόνισε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και το προφίλ των επισκεπτών του συνεδριακού τουρισμού, συνδέονται με το στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών με υψηλό εισόδημα, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης και στην αύξηση των εσόδων.
Επισήμανε ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών που ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος σε κάποιο συνέδριο ήταν 5,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ημερήσια δαπάνη των συνηθισμένων επισκεπτών, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα του τουρισμού μας, που είναι η εποχικότητα, αφού ο χρόνος διεξαγωγής συνεδρίων είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 15η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη διοργάνωση συνεδρίων, με μερίδιο αγοράς μόλις 2,5%, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα δημιουργήσουν συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης για το συνεδριακό τουρισμό, όπως:
- Η δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου για την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων.
- Η επικαιροποίηση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων, με σύγχρονους κανόνες και όρους πιστοποίησης, ελεγκτικό μηχανισμό.
- Η ενεργοποίηση του μητρώου συνεδρίων προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, να διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα, αλλά και να υπάρχουν κανόνες ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
- Αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, που μπορούν να συνδέονται και με τη δημιουργία τουριστικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές της χώρας.
- Επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ.
- Συνδυαστική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με τον αστικό τουρισμό.
- Σύγχρονη πολιτική προβολής και προώθησης με στενή συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΤ, το ΣΕΤΕ και το HAPCO.
- Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με νέα προγράμματα σπουδών που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαχείριση και το management συνεδρίων.
«Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού θα αποτελέσει δομικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Τουρισμού.